Κανένα σχόλιο δεν έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο για την πιθανότητα που υπάρχει να είναι νεκρός ο αρχηγός και ιδιοκτήτης της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ύστερα από την είδηση που κυκλοφόρησε χθες βράδυ ότι επέβαινε σε αεροπλάνο που συνετρίβη στη Ρωσία, στα βόρεια της Μόσχας, και όλοι οι επιβάτες του είναι νεκροί. 

Όπως είπε, οι αναφορές για τον θάνατο του Πριγκόζιν είναι δύσκολο να επαληθευτούν, τονίζοντας: «Θέλω να πω, σχεδόν τίποτα που βγαίνει από τη Ρωσία αυτές τις μέρες είναι αξιόπιστο», είπε. Ο Στάνο απέφυγε επίσης να αναφερθεί σε πολιτικές προεκτάσεις που ενδέχεται να έχει ο θάνατος Πριγκόζιν, λόγω των αμφιβολιών που περιβάλλουν την υπόθεση.

Θα συνεχίσει να δρα η Wagner, λέει ο Στάνο

Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρόσθεσε ότι δεν περιμένει ότι οι δραστηριότητες της Wagner σε περιοχές κρίσης όπως η Ουκρανία, η Συρία και η Λιβύη θα σταματήσουν λόγω του θανάτου Πριγκόζιν λόγω των δεσμών της μισθοφορικής οργάνωσης με τη ρωσική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) ανακοίνωσε χθες ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε σε ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, που συνετρίβη στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας, παρασύροντας στον θάνατο τους 10 επιβαίνοντες - επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Κρεμλίνο ή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την τύχη του Πριγκόζιν, αλλά το κανάλι του Telegram Grey Zone που συνδέεται με την Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα. Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές που επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.