Θετικά αποφαίνεται για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας –μετά την ολοκλήρωση των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης– η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση δίνει τα εύσημα στις αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών λειτουργών, ανακοινώνοντας εκ των προτέρων πως θα εισαχθεί στη Βουλή στα τέλη του τρέχοντος Μαΐου, με στόχο οι διατάξεις του να τεθούν σε ισχύ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Ειδικότερα, για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων σημειώνει πως θα εισάγει πολυάριθμες βελτιώσεις όσον αφορά την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων, την επαγγελματική αξιολόγηση και προαγωγή των δικαστών, το πειθαρχικό τους πλαίσιο και μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δικαστικών διαδικασιών.

Ωστόσο, η έκθεση επιμένει στις εκκρεμότητες που σχετίζονται με τον νόμο Κατσέλη, για την αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι η χώρα μας «ολοκλήρωσε επίσης ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των δημόσιων συμβάσεων και της δημιουργίας τμήματος στατιστικής δικαιοσύνης στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

 

Κόκκινα δάνεια

Υστερα από ένα εξαιρετικό έτος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021, η εστίαση μετατοπίζεται σταδιακά στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για βιώσιμους οφειλέτες, καθώς και στη βιώσιμη βελτίωση της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 12,8% σε ατομική βάση τον Δεκέμβριο του 2021, έχοντας μειωθεί σημαντικά από 30,1% στο τέλος του 2020 και 40,6% στο τέλος του 2019.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και τις κρατικές εγγυήσεις, υπογραμμίζει ότι οι αρχές «ολοκλήρωσαν μια δέσμευση σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προκήρυξαν διαγωνισμό για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για τα δικαστήρια». Πρόκειται για τον διαγωνισμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση υποθέσεων (Σύστημα Αστικών και Ποινικών Υποθέσεων), σημειώνοντας πως η σύμβαση αναμένεται να είναι έτοιμη έως το τέλος του 2022 και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται τους προσεχείς 36 μήνες.

 

Ηλεκτρονική κατάθεση

Αναφερόμενη στις σχετικές δεσμεύσεις που έχει κάνει η χώρα μας, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, πρέπει να έχουν υλοποιηθεί, η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων στα διοικητικά δικαστήρια, μέχρι την εκπνοή του Ιουνίου 2022. Η υλοποίηση έχει σημειώσει πρόοδο και η πλατφόρμα επιτρέπει την κατάθεση αρχικών υποβολών, υπομνημάτων και διαδικαστικών εγγράφων στο πλαίσιο των εκκρεμών διαδικασιών. Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και το ανεκτέλεστο των κρατικών εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι αρχές θα καταθέσουν στη Βουλή μια ευρύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα έναν νέο κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης και το καθεστώς που θα διέπει τη δικαστική εξουσία. Ο κώδικας αυτός θα εισάγει πολυάριθμες βελτιώσεις όσον αφορά την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων, την επαγγελματική αξιολόγηση και προαγωγή των δικαστών, το πειθαρχικό τους πλαίσιο και μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δικαστικών διαδικασιών. Στόχος είναι αυτά να τεθούν σε ισχύ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

 

Ικανοποίηση παρά τα εμπόδια

Παρά την πρόοδο, στην έκθεση εκφράζονται ανησυχίες για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, η οποία παραμένει μία από τις χαμηλότερες στη ζώνη του ευρώ, καθώς περιέχει υψηλό και αυξανόμενο ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.  Ωστόσο, οι αρχές ολοκλήρωσαν μια δέσμευση σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προκήρυξαν διαγωνισμό για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για τα δικαστήρια. Ετσι, οι πλατφόρμες βάσει του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, και αναπτύσσονται συνεχώς περαιτέρω βελτιώσεις. Διατηρήθηκε η ανοδική τάση στην ανάθεση νέων ημερομηνιών ακρόασης για εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών, αλλά ο αριθμός των τελικών δικαστικών αποφάσεων είναι περιορισμένος.

Η διεξαγωγή πλειστηριασμών κερδίζει έδαφος και ένα αυξανόμενο ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται μέσω επιτυχώς ολοκληρωμένων πλειστηριασμών αποκτάται από φορείς εκτός των τραπεζών ή των φορέων εξυπηρέτησης.

Συνολικά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας, καθώς και από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι αρχές ολοκλήρωσαν ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης, και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto