Το ιστορικό χαμηλό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, που εκτίναξε την αποχή στα ύψη, πρέπει να προβληματίσει τα κομματικά επιτελεία, τα οποία απέτυχαν να αναδείξουν την σημασία των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο, καθώς υπήρξε παντελώς η απουσία ευρωπαϊκών θεμάτων στην προεκλογική τους ατζέντα, εστιάζοντας στην ελληνική πολιτική μικροπραγματικότητα.

Ενδεχομένως, στο εκλογικό σώμα υπήρξε σύγχυση, δεδομένου πως η αντιπολίτευση έθετε ως βάση στον προεκλογικό τους αγώνα θάματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, προσπαθώντας μάλιστα να τα εξωτερικεύσουν, αποφεύγοντας να διατυπώσουν θέσεις για τα επίκαιρα ευρωπαϊκά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Ενεργειακή μετάβαση, κοινή αγροτική πολιτική και κοινή αμυντική πολιτική είναι κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν από το νέο ευρωκοινοβούλιο. Ζητήματα για τα οποία δεν ακούσαμε τις θέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία έστρεφε τη συζήτηση σε εσωτερικά ζητήματα, με τοξικότητα και Fake News, κουράζοντας το εκλογικό σώμα, αποστρέφοντας το από το δικαίωμα της ψήφου. 

Η ευρωπαϊκή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να αποσυνδέσει τις ευρωεκλογές με τα εσωτερικά θέματα, παρουσιάζοντας σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα και το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ωστόσο, αναγκάστηκε να στραφεί στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης που επέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνέπεια, όλων αυτών ήταν να μην μπορέσει το πολιτικό σύστημα να επικοινωνήσει την σημασία και την ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών για τη χώρα, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποχής.