Για τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν αλλάζουν ούτε το πολιτικό σκηνικό ούτε τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Μιλώντας στο Mega, ο Άκης Σκέρτσος σχολίασε τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών και τόνισε πως «αυτό δείχνει ότι οι ευρωεκλογές δεν συγκινούν, δεν κινητοποιούν τους πολίτες». Σημείωσε ωστόσο την αντίφαση της επιθυμίας των πολιτών για ευρωπαϊκή πορεία, όπως αυτή κατεγράφη στις εθνικές εκλογές, με την αδιαφορία για την ευρωκάλπη. 

«Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έκρινε ότι δεν είναι μια κάλπη στην οποία δεν χρειάζεται να πάει να εκφρασθεί», είπε και εξήγησε πως αυτοί οι πολίτες «έκριναν ότι δεν διακυβεύεται κάτι σημαντικό ή κρίσιμο ως προς την κυβερνησιμότητα της χώρας». Το συμπέρασμα του Άκη Σκέρτσου είναι ότι «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, στους πολιτικούς συσχετισμούς. Ακόμη και με χαμηλότερα ποσοστά υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στη Νέα Δημοκρατία,. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, της τάξης των 13,5 μονάδων».

Δύσκολες αποφάσεις 

Ο Άκης Σκέρτσος είπε ότι συνειδητά ο πρωθυπουργός έλαβε δύσκολες αποφάσεις κατά το πρώτο έτος αυτής της δεύτερης τετραετίας, φέρνοντας το παράδειγμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέμα, το οποίο «μπορεί να έχει κοστίσει σε κάποιες ψήφους. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη, λελογισμένα μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με αυτό που πλήρωναν μέχρι το 2023. Μπορεί να μην πήγαν να ψηφίσουν. Σε σχέση με την ευρωπαϊκή κάλπη του 2019 η ΝΔ έχει σημειώσει περίπου 740.000 ψήφους λιγότερες που δεν βλέπω να έχουν πάει σε άλλα κόμματα. Σε σχέση με τις περυσινές κάλπες οι λιγότερες ψήφοι είναι περίπου 1 εκατ. που εκτιμώ ότι κάθισαν σπίτι τους». 

Για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ελήφθη μια πολιτική απόφαση για το αυτονόητο το οποίο εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. «Προφανώς δεν θα μπορούσε να φέρει πολιτικά και εκλογικά οφέλη, είναι όμως μια αυτονόητη πολιτική πράξη που έγινε πολιτική από την κυβέρνηση αυτή, είναι γενναία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Αν είναι να υπάρχει πολιτικό κόστος για τέτοιες κατακτήσεις σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, ας είναι κι αυτό» σημείωσε. 

Δουλειά και σκυμμένο το κεφάλι 

Ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε το κόστος από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις» είπε και πρόσθεσε ότι «χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έδωσε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μετά τη δωδεκαετή κρίση». 

Σημείωσε, επίσης ότι η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών είχε κάποιο κόστος στις ευρωεκλογές. «Στην υπόθεση αυτή έπρεπε να έχουμε μιλήσει περισσότερο, νωρίτερα και πιο στοχευμένα ειδικά στις τραγικές οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος δικαίου. Αδίκως θεωρώ, γιατί το κράτος δικαίου έχει δείξει ότι έχει κάνει πολλές προφυλακίσεις, έχει απαγγείλει κατηγορίες, έχει πει ότι η δίκη θα ξεκινήσει εντός του 2024, σε ενάμιση χρόνο δηλαδή από την ημερομηνία του δυστυχήματος» είπε και μίλησε για την εργαλειοποίηση του πόνου των συγγενών από τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Αφήσαμε πολύ χώρο σε θεωρίες συνωμοσίας να ριζώσουν και να φυτρώσουν. Τώρα υπάρχει πολλή δουλειά για να ξεριζωθούν και αυτό θα γίνει μόνο από τη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.  

Για την επόμενη ημέρα, ο Άκης Σκέρτσος ζήτησε «δουλειά και σκυμμένο το κεφάλι». Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με βάση το δικό του πολιτικό σχεδιασμό». Άλλωστε, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι όταν χρειάζεται να κάνει αλλαγές, τις κάνει. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός που, όταν γίνονται λάθη, έχει δείξει έμπρακτα ότι τα αναγνωρίζει. Ζητάει συγνώμη και, το κυριότερο, τα διορθώνει. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που αποτελεί νέο υπόδειγμα για τα μεταπολιτευτικά ήθη μας -και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, χρειάζεται χρόνος για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, την παιδεία κ.α., είπε και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ένας έμπειρος και πολύ μετριοπαθής και αποφασιστικός ταυτόχρονα ηγέτης». Ερωτηθείς για το χρόνο των εθνικών εκλογών, παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, ο οποίος «έχει μιλήσει για εκλογές το 2027». 

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε με μετριοπάθεια και απόλυτο σεβασμό το αποτέλεσμα της κάλπης». Στον αντίποδα, «στα κόμματα που μάλλον καταποντίστηκαν σε σχέση με τα περυσινά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα του 2019, βλέπω μια αλαζονεία. Μιλούν με  περισσότερο στόμφο από όσα θα έπρεπε, ενώ έχουν υποστεί πολύ σημαντική μείωση δυνάμεων».