Ανήκει στον κύκλο των πολύ στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται απόλυτα και το δείχνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Παραμένει, δε, η ψυχή του επιτελικού κράτους. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι εργατικός, επίμονος και δεν κάνει πίσω με τίποτα. Οι αποχωρήσεις άλλων στελεχών στο παρελθόν ενίσχυσαν εκ των πραγμάτων τις αρμοδιότητές του. Πανταχού παρών, είναι δίπλα στους υπουργούς για ό,τι χρειαστούν και έχει καταστεί πολύτιμος για την κυβέρνηση. Και τονίζει ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη της Kοινοβουλευτικής Oμάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με τις τοπικές οργανώσεις της παράταξης. «Οι βουλευτές μας είναι οι ιμάντες που μεταφέρουν τα της κοινωνίας, πρέπει να ακούμε πολύ προσεκτικά τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις τους, να τις ενσωματώνουμε, είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους», είπε ο Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μία ημέρα μετά τόνισε από τον «Real FM» 97,8 ότι «ο πρωθυπουργός έχει δώσει προς όλους μας το μήνυμα για πολύ σκληρή δουλειά, προσήλωση στα καθήκοντά μας, να ασχολούμαστε με την παραγωγή πολιτικής χρήσιμης για τους πολίτες, να ακούμε τι μας λένε οι πολίτες, να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο, να ξανακοιτάμε με τα μάτια της πρώτης φοράς κάθε πολιτική και όπου χρειάζεται διόρθωση να την κάνουμε».

Χωρίς δογματισμούς

Ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει αφήσει ούτε λεπτό από το 2019 το ρόλο του συντονιστή. Φυσικά, δεν διστάζει να βγει μπροστά για να τοποθετηθεί για την κυβερνητική πολιτική. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άκης Σκέρτσος είπε για την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων πως «δίνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα: ότι είμαστε μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς δογματισμούς. Οταν καταγράφονται υπερκέρδη τα οποία είναι ασυνήθιστα σε σχέση με την κανονική πορεία κερδών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να επιβάλει και έκτακτη φορολογία, ώστε τα κέρδη αυτά να αναδιανεμηθούν σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη… Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε αυτό το μέτρο».

Η παρουσία του Άκη Σκέρτσου προ ημερών στο υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων και η PhARMA Innovation Forum Greece, λέει πολλά. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχει κάτοψη και ο αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου είναι εδώ. Οι δε συνεχείς επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία αναδεικνύουν τη μέριμνα για τη συνεχή ενημέρωση και τον αποτελεσματικό συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο Άκης Σκέρτσος δήλωσε μάλιστα ότι «για την κυβέρνησή μας η εμπέδωση όρων διαφάνειας, προβλεψιμότητας και δικαιοσύνης στη φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη της χώρας μας αποτελεί βασική προτεραιότητα». Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπ. Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη για την υλοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος με την παράδοση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε σχεδόν real time τη συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρεία και κατ’ επέκταση τη διακύμανση των επιστροφών του clawback προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει διαφάνεια και προβλεψιμότητα και μπορεί να εγγυηθεί μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων προς όφελος των πολιτών».

Πάντα ψύχραιμος

Για «το σθένος του Ακη» μιλάει η metrosport, αναφερόμενη στον υπουργό Επικρατείας και «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού. Πλοηγός ειδικευμένος σε χαμηλά βαρομετρικά και φουρτουνιασμένες θάλασσες, έχοντας μάλιστα διατελέσει διευθυντής του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα όταν ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν υπουργός Οικονομικών (2012- 2014), αλλά και γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων την περίοδο 2014-2019, ο Άκης Σκέρτσος όντως επιδεικνύει σθένος. Οταν βάλλεται, αντιδρά ψύχραιμα. Μεθοδικός και συγκροτημένος, αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες και θέλει πάντα να βλέπει την επόμενη μέρα. Ο Σαλονικιός –και οπαδός του ΠΑΟΚ– τεχνοκράτης δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Σκέρτσο, πάντως, η αντιπολίτευση δεν έχει.