Μετράμε μέρες πλέον μέχρι την 9η Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί πανικός, καθώς ελέγχουν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρότι οι στόχοι των κομμάτων είναι διαφορετικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και έχει πάρει πάνω του το μεγαλύτερο κομμάτι και αυτής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας πολιτικά με σαφείς αναφορές στο κυβερνητικό έργο, αλλά και στους ευρωπαϊκούς στόχους. 

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ψηφίζει τους καλύτερους τραγουδιστές παρέα με γνωστό youtuber, στοχεύοντας σε ένα πιο απολιτίκ και lifestyle κοινό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να πείσει πως τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερα από αυτά των εθνικών εκλογών του 2023, άρα δεν τίθεται θέμα «ήττας», παρόλο που το κόμμα του δεν θα είναι δεύτερο. Εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το ΚΚΕ, που έχει συγκεκριμένη πολιτική ρητορική, όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία με κάθε τρόπο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων και των δημοσκοπήσεων και όποτε του δίνουν την ευκαιρία ξεμπροστιάζει τους πολιτικούς αντιπάλους του, όπως έκανε με τον Κυριάκο Βελόπουλο στη συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Από τη μία μιλά για διαφάνεια στα κόμματα και από την άλλη αποφεύγει να καταθέσει το «πόθεν έσχες» του και απ’ ό,τι φαίνεται δεν προτίθεται να το κάνει πριν από τις ευρωεκλογές. 

Τα δεδομένα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να κυριαρχήσει από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι και τη βαθιά Δεξιά. Στις ευρωεκλογές του 2019 τη «γαλάζια» παράταξη ψήφισαν 1.873.137 πολίτες, στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους 2.251.618 και στις περυσινές εθνικές εκλογές 2.407.750 τον Μάιο και 2.115.322 τον Ιούνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από 1.343.595, 1.781.057, 1.184.621 αντίστοιχα, για να καταλήξει στις 930.013 ψήφους στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Πού πήγαν λοιπόν οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι από τις εθνικές εκλογές του 2019 μέχρι τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023; Οσο για το ΠΑΣΟΚ; Οι αριθμοί δείχνουν πως το 2019 έλαβε 436.726 ψήφους στις ευρωεκλογές και 457.623 στις εθνικές εκλογές, ενώ στις δύο αναμετρήσεις του 2023 έλαβε 676.165 τον Μάιο και 617.487 τον Ιούνιο. 

Ο ρόλος του μπαλαντέρ 

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων δήλωναν ότι ανήκουν στο πολιτικό Κέντρο στήριξε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις περυσινές εθνικές εκλογές, ενώ έχουν περιοριστεί οι εκ δεξιών διαρροές. Οι οπαδοί του πολιτικού Κέντρου, οι αποκαλούμενοι δημοκράτες, αυτοί που πάντα έκαναν τη διαφορά για την εκλογική νίκη μιας παράταξης, που άλλοτε μετακινούνταν προς το ΠΑΣΟΚ, άλλοτε προς τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 2012 και μετά το 2012 άλλοτε μετακινούνταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε επίσης προς τη Νέα Δημοκρατία, σήμερα επιλέγουν Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Οσοι ασχολούνται με τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος ξεκαθαρίζουν στο «Μανιφέστο» πως «οι υποστηρικτές του πολιτικού Κέντρου παίζουν το ρόλο του μπαλαντέρ κι αυτό λόγω του ότι ο συγκεκριμένος χώρος περιλαμβάνει τους πλέον μετριοπαθείς ψηφοφόρους και, ως εκ τούτου, θεωρείται σχετικά απλό να μετακινούνται πότε προς τα αριστερά και πότε προς τα δεξιά, αλλά ποτέ να μη ρίχνουν άγκυρα». 

Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι στο σύνολό τους αυτοί οι ψηφοφόροι, που προτιμούν τη σταθερότητα και όχι τις πολιτικές παλινωδίες, επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί όμως δεν επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ; Το 2023, ένα κομμάτι σε σχέση με το 2019 επέστρεψε. Οι υπόλοιποι δεν έχουν πεισθεί για τις ηγετικές ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη και φαίνεται –βάσει των ερευνών– να μην τους καλύπτει η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να «κοντύνει» τους αντιπάλους του χωρίς να προσπαθεί να «ψηλώσει» το ίδιο. 

Ο «κασσελακικός» ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν και μόνο σκοπό: να αναδείξει τον Στέφανο Κασσελάκη και τα πιστεύω του, τα οποία όμως δεν συνάδουν με τα πιστεύω της Αριστεράς και του μεσαίου χώρου. Με ρητορική αλλοπρόσαλλη, ασυνάρτητη, ασύνδετη, με τα λόγια του να μη συνάδουν με τις πράξεις του. Ολα αυτά και πολλά περισσότερα έχουν εντοπιστεί από τους «σκεπτόμενους» ψηφοφόρους του πολιτικού Κέντρου και έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους...