Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε στα σημεία, έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τις εργασίες του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή εκλογών για πρόεδρο, όπως είχε προτρέψει ο πρώην πρωθυπουργός, και την παραμονή του νυν υπό προθεσμία. Όπως είπε, ο Τσίπρας ήθελε να ρίξει τον Κασσελάκη, όχι όμως για να επιστρέψει ο ίδιος.

«Η παρέμβαση του Αλέξη δεν βοήθησε να γίνει μία πιο ουσιαστική συζήτηση, προσωπικά κατάλαβα ότι ήθελε να ρίξει τον κ. Κασσελάκη, όχι όμως για να επιστρέψει ο ίδιος. Δεν μπορείς να κάνεις ένα συνέδριο και να μην πεις γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 18% και είχε πρόβλημα αξιοπιστίας, γιατί ενισχύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, έπρεπε να συζητηθεί αυτό», είπε συγκεκριμένα αναφορικά με την παρέμβαση του Aλέξη Τσίπρα λίγο πριν από το συνέδριο, με την οποία καλούσε σε εκλογές για πρόεδρο.

Χαρακτήρισε δε «φαινόμενα λυπηρά» τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι δικαιώθηκαν οι 11 που επέλεξαν να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν τη Νέα Αριστερά. «Δεν μπορείς να είσαι σε ένα κόμμα που η Όλγα Γεροβασίλη λέει "μένουμε, αλλά μη διχάζεις", φαίνεται ένα κόμμα το οποίο είναι οπαδικό», είπε. «Καταλαβαίνω ότι τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε, δεν ήταν σωστή η παρέμβασή του λόγω timing. O κ. Κασσελάκης κέρδισε στα σημεία. Φαίνεται ότι έχει μεγάλο αριθμό οπαδών, έχει μία βάση ανθρώπων και λέει ότι ''θα τα αλλάξει όλα''. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη ενισχύθηκαν πολιτικά», είπε.

Σχετικά με την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο, σχολίασε: «Του απάντησα, ήταν αντιφατικό τη μια στιγμή να λέει ότι ''όλα πάνε κακά, ότι το κόμμα είναι ένα μπάχαλο και μετά να λέει ότι εμείς φύγαμε γιατί χάσαμε, φύγαμε γιατί ήταν ένα κόμμα που δεν ήταν συγκροτημένο».

«Η γραμμή μας είναι υπέρ των συμμαχιών»

Αναφερόμενος, τέλος, στη Νέα Αριστερά είπε: «Ζητάμε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να είναι στανοχωρημένος να μας ακούσει, να δει ότι θα γίνει ουσιαστική πολιτική συζήτηση, έχουμε πράγματα να πούμε στην κοινωνία, απευθυνόμαστε σε όλον τον κόσμο, η γραμμή μας είναι υπέρ των συμμαχιών. Για παράδειγμα, για την ακρίβεια λέμε ότι πρέπει να γίνει μία μεγάλη συμμαχία με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».

Επανέλαβε δε την αντίθεση της Νέας Αριστεράς στα μη κρατικά πανεπιστήμια, γιατί -όπως είπε- «δεν ''απαντούν'' σε αρκετά ζητήματα, όπως στο ότι έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς των καθηγητών στην Ευρώπη, στο ότι είμαστε οι χειρότεροι στη φοιτητική μέριμνα. Δεν θα γίνει αναβάθμιση στα δημόσια πανεπιστήμια».