Η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της «γηραιάς ηπείρου», που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Αυτά τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στον βρετανικό, οικονομικό, τηλεοπτικό σταθμό CNBC. 

Επιπλέον, πρόσθεσε, η δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου green pool για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, εντείνουν την ανασφάλεια. Πρότεινε δε, όλα τα κράτη-μέλη να συζητήσουν από κοινού ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον κλάδο. «Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει, αλλά για να επιστρέψουμε πρέπει να συνεννοηθούμε στις Βρυξέλλες, καθώς μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και το παζάρι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όπου οι Γάλλοι είναι θετικοί από τη μία, αλλά οι Γερμανοί είναι αρνητικοί από την άλλη, επειδή η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντική στη γαλλική βιομηχανία, όλα αυτά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη», τόνισε. 

«Η Ευρώπη έχει πολύ λίγες πρώτες ύλες και έχει την πιο ακριβή ενέργεια από όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο. Τα μέταλλα γενικά, ειδικά τα μη σιδηρούχα μέταλλα, χρειάζονται πολλή ισχύ. Πολύ ρεύμα», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος. «Δεν είναι μόνο το αλουμίνιο. Είναι επίσης ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, τo νικέλιο. Όλες αυτές οι βιομηχανίες, θα μετακινηθούν σε μέρη όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και περισσότερες πρώτες ύλες».