Εξαρθρώθηκε κύκλωμα Κολομβιανών το οποίο στις 8 Ιουλίου 2022 έκλεψε 5 θυρίδες που περιείχαν κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ από θησαυροφυλάκιο τράπεζας στη Νέα Σμύρνη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τρεις αλλοδαποί από την Κολομβία (δύο 46χρονοι και ένας 42 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

Κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης και μετά από έρευνα της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές, προέκυψε ότι οι 3 κατηγορούμενοι αποτελούν μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας με ειδίκευση στις κλοπές τραπεζών.

Οι κατηγορούμενοι αρχικά μπήκαν στην Ελλάδα αρκετές μέρες νωρίτερα, με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους.

Το τραπεζικό κατάστημα που στοχοποίησαν, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές μέσα σε 3 ημέρες για να έχουν πλήρη εικόνα.

Την ημέρα της διάρρηξης αποχώρησαν από την Ελλάδα ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, όπου και εκεί έχουν διαπράξει κλοπές).

Οι δράστες έφτασαν στη χώρα μας από την Σερβία και ερεύνησαν λεπτομερώς που θα δράσουν. Μάλιστα αγόρασαν κινητά που χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρήσεις τους και νοίκιασαν αυτοκίνητο.

Εκτός από την Νέα Σμύρνη, εντόπισαν στόχους… σε Γλυφάδα, Μαρούσι και Κηφισιά.

Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιό τους, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, αξίας 50.000 ευρώ.

Εκτός από Ελλάδα και Ισπανία, οι δράστες φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει κλοπές σε ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία και Φινλανδία.