Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας ζήτησε από την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Όπως είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρόσφατα δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων ανέφεραν σημαντικά προβλήματα υγείας του μηχανοδηγού θέτοντας το ερώτημα εάν η ΡΑΣ γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του. 

Η κ. Τσιαπαρίκου είπε ότι την ευθύνη για τις ιατρικές εξετάσεις έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση. Πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από τέσσερις πιστοποιημένους ιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο) και ότι η τελική έγκριση δίνεται από γενικό παθολόγο. Για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό είπε πως υπήρχε πιστοποιητικό και ότι κρίθηκε ικανός. 

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης είπε από την πλευρά του ότι μπορεί ο γιατρός να έχει την ευθύνη της υπογραφής του αλλά και η πρόεδρος της ΡΑΣ έχει την ευθύνη της δικής της υπογραφής. Αναφερόμενος σε δύο πιστοποιητικά που ενεχείρισε στην επιτροπή η κ. Τσιαπαρίκου, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο κάθε πρόεδρος της ΡΑΣ παίρνει αυτό το έγγραφο, που δεν γράφει τίποτα, δεν έχει φωτογραφίες, δεν έχει αριθμό ταυτότητας και δεν ξέρει κανείς εάν πρόκειται για τον συγκεκριμένο άνθρωπο ή για άλλον συνονόματό του. Ειδικότερα για τα συνοδευτικά έγγραφα, που διαβίβασε ακολούθως η κ. Τσιαπαρίκου, ο βουλευτής είπε ότι αυτό που προκύπτει από τις φωτοτυπίες, είναι ότι στο ένα από τα δύο υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών. «Δηλαδή δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν από αυτά που βλέπουμε, το πρόβλημα υγείας με τους εμβολισμούς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στο φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος. Θεωρώ και καταγγέλλω ότι η ρυθμιστική Αρχή έπρεπε να μη μείνει εφησυχασμένη με όλα αυτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, και δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με τους εξεταστές των μηχανοδηγών, για το εάν ήταν επαρκείς μηχανολογικά».

Ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train για να διαπιστωθεί αν ο μηχανοδηγός «μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος».  

Με το αίτημα συμφώνησε ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι η επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας κατατείνει στο ότι φταίει η κ. Τσιαπαρίκου, για το εάν το πιστοποιητικό υγείας ήταν ορθό ή όχι. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα, επανέρχεται συστηματικά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ΝΔ είχε βγάλει συμπέρασμα πριν καταθέσει η μάρτυρας. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης είπε ότι πρέπει να προσέλθουν και οι γιατροί που υπέγραψαν τα πιστοποιητικά. Ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης είπε ότι ο μηχανοδηγός έχει πεθάνει και δεν μπορεί να απαντήσει. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα είπε ότι περιμένει τον ίδιο ζήλο από την πλειοψηφία για το θέμα της ρουσφετολογικής μετάθεσης του σταθμάρχη. Ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος ζήτησε τους φακέλους εκπαίδευσης της τελευταίας τριετίας. Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Έλενα Καραγεωργοπούλου είπε ότι παρακάμφθηκαν οι μάρτυρες Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Καραμανλής. Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς πλειοψηφίας.