Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών έφερε στο φως πολύτιμα στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος επισημαίνουν με δηλώσεις τους στο «Μανιφέστο» δύο μέλη της, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Υψηλάντης. 

Αμφότεροι τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και καταδικάζουν την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.

Κώστας Καραγκούνης: Στη Δικαιοσύνη ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος 

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν κρύφτηκε σε οποιαδήποτε έρευνα, σε οποιαδήποτε Εξεταστική Επιτροπή. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πολλές φορές όταν εμείς προτείναμε τη διενέργεια ειδικών επιτροπών είχε δώσει αρνητική απάντηση ως κυβέρνηση. Η τραγωδία των Τεμπών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και ουδείς δικαιούται να εκμεταλλεύεται μικροκομματικά μια τραγωδία που συγκλόνισε όλη την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής, τα κόμματα κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα μετά από πολύωρές και εξαντλητικές συνεδριάσεις. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων ρώτησαν τους μάρτυρες και έτσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας πολύτιμο υλικό, που βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης, η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Βασίλης Υψηλάντης: Απολύτως απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση 

Η κυβερνητική πλειοψηφία λειτούργησε βάσει του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος στην Εξεταστική Επιτροπή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Με σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους, τους συνανθρώπους μας που τραυματίστηκαν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εξετάσαμε τις παραμέτρους και τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Καταγράψαμε με αντικειμενικότητα τα πραγματικά περιστατικά, ακούσαμε μάρτυρες που μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και καταγράψαμε τα γεγονότα εκείνα που απαντούν στα ερωτήματα της Εξεταστικής που συστάθηκε για το τραγικό συμβάν. Εξετάστηκαν επίσης όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν. Από την τετράμηνη αυτή εργασία της Εξεταστικής Επιτροπής, διαπιστώθηκαν συνολικά επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από τον σταθμάρχη Λάρισας και τους δύο μηχανοδηγούς. Κάθε ποινική ευθύνη ελέγχεται από την τακτική Δικαιοσύνη. Κάθε ενέργεια, μετά το ατύχημα, έγινε από τα αρμόδια όργανα με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών, ενώ δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου. Πολιτική ευθύνη ανέλαβε με την παραίτησή του, από το αξίωμα του υπουργού Μεταφορών, ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θεωρώ, τέλος, απαράδεκτη την πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού αυτού γεγονότος, που αντικειμενικά δεν είχε την οποιαδήποτε πολιτική γενεσιουργό αιτία και την παραβίαση του νόμου και του Κανονισμού της Βουλής με πράξεις παράνομες και αντιδημοκρατικές.