Σε διασυνοριακή επιχείρηση, μέσω EUROPOL, με την κωδική ονομασία «CHAI FAKE» συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν με ευρωπαϊκά εντάλματα, συνολικά 10 άτομα σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Στη χώρα μας συνελήφθη συγκεκριμένος αλλοδαπός ο οποίος ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος για τον παραπάνω λόγο σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ με τη συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης, το οποίο κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές της Ελλάδας για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και είχε εκτίσει και ποινή για αρπαγή και ληστεία. Στην Ιταλία συνελήφθησαν επτά μέλη και στην Ισπανία δύο άλλα μέλη. Παράλληλα, σε έρευνες σε ιταλικές πόλεις εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένος χώρος παραγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων.

Όλα ξεκίνησαν με τις έρευνες των ιταλικών Αρχών για τη δράση τουλάχιστον 18 Πακιστανών, οι οποίοι παρήγαγαν στην Ιταλία πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και τα διακινούσαν σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία. Η ολοκλήρωση των ερευνων οδήγσε στο συμπέρασμα ότι οι Πακιστανοί ήταν μέλη ενός κυκλώματος με... εξειδικευμέανους πλαστογράφους, καθώς η παραγωγή των χαρτονομισμάτων γινόταν χειροποίητα, χρησιμοποιώντας ειδικό μελάνι και υδατογραφήματα, τεχνική που καθιστά αδύνατη την αναγνώρισή τους από μηχανές ανίχνευσης γνησιότητας.

Με βαση τα στοιχεία των Ιταλικών Αρχών, τον Ιούλιο του 2023 είχε συλληφθεί στη αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλοδαπός ο οποίος κατείχε 125 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ. Στη συνέχεια, οργανώθηκε από τις ιταλικές Αρχές η διασυνοριακή επιχείρηση με τον συντονισμό της EUROPOL και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, των ισπανικών και των γαλλικών Αρχών.