Στη δεύτερη θέση της φετινής Eurovision, που φιλοξενήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας, κατέληξε το Ισραήλ με την ερμηνεία της Yuval Raphael στο τραγούδι "New Day Will Rise". Παρά τη σχετικά χαμηλή βαθμολογία από τις κριτικές επιτροπές (60 βαθμοί), η συμμετοχή εκτοξεύθηκε χάρη στο κοινό, αποσπώντας 297 βαθμούς στο televoting, το υψηλότερο σκορ της βραδιάς.

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία της ισραηλινής αποστολής φαίνεται να έπαιξε η καμπάνια "Vote #04, vote 20 times", ένα σύνθημα που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Η φράση παραπέμπει στη σειρά εμφάνισης του Ισραήλ στον τελικό (#04) και προέτρεπε το κοινό να εξαντλήσει το όριο των 20 ψήφων υπέρ της Raphael — το μέγιστο επιτρεπόμενο από τον κανονισμό.

Η καμπάνια ξεκίνησε με πρωτοβουλία φιλοϊσραηλινών λογαριασμών στο TikTok και στο X (Twitter), μόλις λίγες ημέρες πριν τον τελικό, με χιλιάδες χρήστες να αναπαράγουν reels, stories και βίντεο, στηρίζοντας την καλλιτέχνιδα που έχει επιζήσει από το φεστιβάλ Nova, στόχο επίθεσης της Χαμάς το 2023.

Διχασμός και αντιδράσεις

Η εκστρατεία προκάλεσε έντονο διχασμό:

  • Οι υποστηρικτές της Raphael μιλούν για πράξη αλληλεγγύης σε μια νεαρή γυναίκα-σύμβολο.
  • Οι επικριτές κάνουν λόγο για πολιτικοποίηση της Eurovision, υποστηρίζοντας πως η ψήφος πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο τραγούδι και την ερμηνεία.

Παράλληλα, η παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων:

  • Η ισπανική δημόσια τηλεόραση ξεκίνησε τη μετάδοση με μήνυμα υπέρ της Γάζας.
  • Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung (taz) πρότεινε τον αποκλεισμό του Ισραήλ από διοργανώσεις όπως η Eurovision, παραλληλίζοντας την περίπτωση με εκείνη της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
  • Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ των Καννών, μεταξύ αυτών ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Ζιλιέτ Μπινός, καταγγέλοντας την «γενοκτονία στη Γάζα».

Σάντσεθ: Να αποκλειστεί από την Eurovision το Ισραήλ

Tο Ισραήλ πρέπει να αποκλεισθεί από τον διαγωνισμό της Eurovision για λόγους «αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που ζει τον παραλογισμό του πολέμου και των βομβαρδισμών» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν μπορούμε να έχουμε διπλά μέτρα και σταθμά σε ό,τι αφορά την κουλτούρα», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ τονίζοντας ότι αν η Ρωσία αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ούτε το Ισραήλ θα έπρεπε να συμμετέχει.

«Η προσήλωση της Ισπανίας στο διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να είναι διαρκής και συνεπής, όπως πρέπει να είναι και ολόκληρης της Ευρώπης», εξήγησε ο ισπανός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τον λαό της Παλαιστίνης «που ζει τον παραλογισμό του πολέμου και των βομβαρδισμών».