Βήμα βήμα καταρρέει πλέον η σκευωρία του λεγόμενου Qatargate –όπως το έχει χαρακτηρίσει εξαρχής η Εύα Καϊλή και όχι μόνον–, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, με συνέντευξή του, έδωσε νέα στοιχεία, ισχυριζόμενος ότι για συγκεκριμένους λόγους στήθηκε μια υπόθεση που έφερε την Εύα Καϊλή στη φυλακή, δίχως τα γεγονότα να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες. «Ευτυχώς η αλήθεια αργά ή γρήγορα κερδίζει το σκοτάδι. Ολα στο φως!», έγραψε χαρακτηριστικά η κ. Καϊλή, παραθέτοντας τη συνέντευξη του συζύγου της στην «Corriere della Sera», στην οποία μάλιστα καταγγέλλει ότι τον εκβίασαν προκειμένου καταθέσει εναντίον της!
Ταυτόχρονα, παρέθεσε το ιστορικό της έρευνας και τις περίεργες «μετακινήσεις» και παραιτήσεις ανώτατων δικαστικών κι όχι μόνο. «Ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, ο επικεφαλής της έρευνας, που διέταξε τις συλλήψεις, αναγκάστηκε να απέχει από την έρευνα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Ο εισαγγελέας Ραφαέλ Μαλανίνι ζήτησε και πέτυχε τη μετάθεσή του, ενώ ο υπεύθυνος για την έρευνα αστυνομικός, Τσεφερίνο Αλβαρεζ Ροντρίγκεζ, επιβεβαίωσε ότι ο Αντόνιο Παντσέρι ομολόγησε προκειμένου να μειωθεί η ποινή του και ότι οι κατηγορίες βασίστηκαν στα ψέματά του. Διεξάγεται επίσης έρευνα σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι μυστικές υπηρεσίες», τόνισε στην ιταλική εφημερίδα, με την Εύα Καϊλή να αναρωτιέται «εάν είναι αποδεκτό στην ΕΕ να στήνεται μια αβάσιμη υπόθεση σε εκβιαζόμενες μαρτυρίες, όταν μιλούν τα στοιχεία για όλα με αποδείξεις;».
Καθ’ όλα νόμιμα
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει η ίδια, οι βελγικές υπηρεσίες αρνήθηκαν τη δημόσια ακρόαση, η οποία ουσιαστικά θα συνέβαλλε στην απόλυτη διαφάνεια. Εξάλλου, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι απάντησε δημόσια, πλέον, για τα χρήματα που βρέθηκαν στην οικία του για τα οποία κατηγορήθηκε η Εύα Καϊλή. «Καταλαβαίνω ότι η οπτική των μετρητών μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη. Αλλά δεν σημαίνει ότι είναι παράνομο. Ημουν βοηθός του Παντσέρι για περισσότερα από δέκα χρόνια. Συνέχισα να τον βοηθάω και ως εθελοντής σε ΜΚΟ. Οταν έγινε το πραξικόπημα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καταφέραμε να σώσουμε αρκετές γυναίκες και ακτιβιστές των οποίων η ζωή κινδύνευε. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν γίνονται με ανιχνεύσιμες μεταφορές. Ολα τα χρήματά μου προέρχονται μόνο από τον μισθό μου και η σύζυγός μου δεν γνώριζε τις οικονομικές υποθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι. Ανέλαβα την ευθύνη για να προστατεύσω την κόρη μου. Εκείνες τις τρομερές ημέρες μου ασκήθηκε τεράστια πίεση κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Δοκίμασαν τα πάντα για να με πείσουν να κάνω συμβιβασμό. Οταν δεν ήταν παρών ο δικηγόρος μου, μου είπαν ότι δεν θα ξανάβλεπα την κόρη μου αν δεν κατηγορούσα τη σύζυγό μου. Δεν υπήρχαν αποδείξεις, αλλά ήθελαν να πω ότι τα χρήματα ήταν από δωροδοκίες. Κάποιοι ενδίδουν σε αυτές τις πιέσεις και παραδέχονται εγκλήματα που δεν διαπράχθηκαν ποτέ. Εγώ επέλεξα να υπερασπιστώ την αλήθεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί δωροδοκιών ξεκαθάρισε ότι η κ. Καϊλή δεν έλαβε δωροδοκίες και πως δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο. Και βέβαια εξήγησε ότι ο Α. Παντσέρι ενέπλεξε την ευρωβουλευτή προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τις βελγικές Αρχές. «Η συμφωνία του Παντσέρι έγινε σε βάρος της αλήθειας. Ηταν υπό πίεση και κατηγόρησε άλλους, γνωρίζοντας ότι από αυτό εξαρτιόταν η ελευθερία της οικογένειάς του. Οι ομολογίες του ήταν αβάσιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια, δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία μεταμέλειας. Το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν μέλη της οικογένειάς μας για να μας απειλήσουν δείχνει την έλλειψη αξιοπιστίας της εισαγγελίας. Είναι φυσιολογικό στην καρδιά της Ευρώπης να χρησιμοποιούνται παιδιά για να εκβιάζουν τους γονείς τους;», τόνισε.
Πυρά κατά της βελγικής Δικαιοσύνης
Δύο χρόνια μετά την εμπλοκή της στο περίφημο σκάνδαλο Qatargate, η Εύα Καϊλή παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή της.
Στο απόσπασμα από τη συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα «Sudinfo», το οποίο μετέδωσε χθες ο ΑΝΤ1, η Ελληνίδα πρώην ευρωβουλευτής κατηγόρησε τις βελγικές αρχές πως χρησιμοποίησαν το παιδί της και την κηδεμονία του προκειμένου τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου και να κάνουν ψευδείς δηλώσεις.
«Αυτό που μας εξόργισε περισσότερο ήταν η εκμετάλλευση της κόρης μας. Πώς εξηγείται ο τραυματικός χωρισμός ενός παιδιού 20 μηνών από τους γονείς του; Η απειλή να τεθεί υπό κηδεμονία χρησιμοποιήθηκε ως βάρβαρη τακτική για να μας αναγκάσει να κάνουμε ψευδείς δηλώσεις. Οι ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν βαθιά απογοητευτικές» τονίζει, μεταξύ άλλων, η Εύα Καϊλή.