Ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνται οι δικαστές που προσπάθησαν, παραβιάζοντας κάθε κανόνα του κράτους δικαίου, να αποσπάσουν την ομολογία της Εύας Καϊλή για την υπόθεση του «Qatargate». Μετά την απομάκρυνση του Michael Claise, που είχε ξεκινήσει τις συλλήψεις πριν από δύο χρόνια τον ίδιο μήνα, όπως αναφέρει η ιταλική μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Corriere Della Sera», και όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του στην υπόθεση λόγω σοβαρής σύγκρουσης συμφερόντων, άλλος ένας δικαστικός παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη-καταπέλτης (αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε και η εφημερίδα «το Μανιφέστο») του συζύγου της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Πρόκειται για την ανακρίτρια της υπόθεσης Aurélie Déjaiffe, αντικαταστάτη του Claise, που σύμφωνα με την εφημερίδα μετατέθηκε στο Εφετείο των Βρυξελλών! Επί της ουσίας και αφού δεν αποδείχθηκε ότι η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της είχαν οιαδήποτε σχέση με την «εγκληματική οργάνωση» και το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», η έρευνα βρίσκεται στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε! Δηλαδή, σε αδιέξοδο, ή καλύτερα σ’ ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου για τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δικαστικός ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές το 2023 στο Βέλγιο, αλλά δεν εξελέγη. Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι ο Claise είχε παραλάβει τον φάκελο της υπόθεσης από την Déjaiffe.
Η έρευνα για την υποτιθέμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο δεν απέδωσε παρά τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Εύας Καϊλή και του Τζόρτζι, ενώ οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν ακόμα εξηγήσει πώς ο φερόμενος ως διαφθορέας, ο τότε υπουργός Εργασίας του Κατάρ Al Bin Samikh Al Marri και ένας από τους συνεργάτες του, που κατηγορούνταν ότι πλήρωσαν χρήματα στον Panzeri, ανακάλεσαν το ένταλμα σύλληψής τους σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022, οπότε και έγινε η σύλληψη της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκυρης ιταλικής εφημερίδας, λέγεται ότι το Κατάρ βοήθησε το Βέλγιο να απελευθερώσει έναν Βέλγο πολίτη που είχε συλληφθεί για κατασκοπεία στο Ιράν. Επίσης ο Μαροκινός πρεσβευτής στην Πολωνία Abderrahim Atmoun, ο οποίος ήταν επίσης ύποπτος για δωροδοκία, «εξαφανίστηκε» από τον φάκελο και η κατηγορία εναντίον του διαβιβάστηκε στο δικαστικό σώμα του αφρικανικού κράτους, αν και φέρεται να είναι ο υποκινητής της διαφθοράς!
Σε κάθε περίπτωση, η βελγική Δικαιοσύνη έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση που τήρησε το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και η Ομάδα των Σοσιαλιστών στην οποία ανήκε η Εύα Καϊλή. Και μπορεί η δικαίωση να έρχεται με καθυστέρηση δύο ετών, αλλά ελάχιστοι -κι εδώ στην Ελλάδα- ασχολούνται με τη δολοφονία χαρακτήρα ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται ότι έπεσε θύμα μιας σκευωρίας τα κίνητρα της οποίας παραπέμπουν σε σαμποτάζ κατά της ΕΕ.