Το ερώτημα που θέσαμε από τη στήλη την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκει την πιο αφοπλιστική απάντηση μέσα από τον τίτλο της εμβληματικής ραδιοφωνικής εκπομπής της Μαρίας Ρεζάν. Η απάντηση είναι απλή, κυνική και αποκαλυπτική: Πάει στη Θεσσαλονίκη γιατί έτσι του αρέσει.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια μια μοναδική «συνέπεια»: εκπονεί βαρύγδουπα σχέδια, όντας στην πραγματικότητα πάντα εντελώς «χωρίς πρόγραμμα». Οταν ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν στη Θεσσαλονίκη, μοίραζε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και παρουσίαζε πολυσέλιδα «προγράμματα».
Αυτές οι πομφόλυγες κατέρρευσαν με πάταγο. Τα «προγράμματά» του αποδείχθηκαν κούφια συνθήματα που παρέμειναν στα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια έσκισε, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα σκίσει τα μνημόνια.
Σήμερα, με τον… αέρα της δεύτερης θέσης, συνεχίζει την ίδια ακριβώς τακτική χωρίς ίχνος πολιτικής αυτοκριτικής. Εμφανίζεται στη ΔΕΘ χωρίς να κομίζει καμία απολύτως πρόταση για τη χώρα, παρά μόνο την ανάγκη του για προσωπική προβολή. Η παρουσία του στερείται ουσίας, αφού το μόνο που τον καθοδηγεί τελικά είναι η προσωπική του αυταρέσκεια. Η επιστροφή του σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μία ακόμη άσκηση ματαιοδοξίας ενός πολιτικού που αρέσκεται να μοιράζει μεγάλα λόγια.
Πάει εκεί, όχι γιατί έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει, αλλά επειδή έτσι του αρέσει.