Μόνο ως… αποχαιρετιστήρια μπορεί να εκληφθεί η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτός της σκληρής επίθεσης κατά του Στέφανου Κασσελάκη και τις ανοιχτής αμφισβήτησης των κινήσεων και των πρακτικών του ιδίου και της ηγετικής του ομάδας, έκανε λόγο για δοκιμασία της ενότητας και για αποφάσεις που θα ληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια υψηλών τόνων ομιλία αμφισβήτησε κάθε κίνηση πριν και μετά τις εσωκομματικές εκλογές από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Και ουσιαστικά του απέδωσε τουλάχιστον ανοχή έναντι των υβριστών που ξεσπάθωσαν κατά του ιδίου, της Έφης Αχστιόγλου και των στελεχών της Ομπρέλας, αφού όπως είπε αρνήθηκε να καταδικάσει ύβρεις και προσωπικές στοχοποιήσεις που συνεχίζονται ακόμη.

Αυτό που όμως δείχνει ότι οι σκέψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου τείνουν να μετατραπούν σε πράξεις είναι η κατακλείδα της ομιλίας του. Εκεί που ο ίδιος ανέφερε ότι «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας».

Για να κλείσει ως εξής: «Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».

Αυτή η τελευταία αποστροφή δείχνει ότι στην περίπτωση που υλοποιήσει αποφάσεις που φέρεται να έχει λάβει, δεν θα είναι μόνος. Και το ερώτημα είναι ποιοι θα τον ακολουθήσουν. Κυρίως όμως τι θέση έχουν αυτοί στο οικοσύστημα της Κουμουνδούρου.