Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρήγγειλε να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος της διοικήτριας του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, όπου πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή σε κεντρικό χώρο του νοσοκομείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η διενέργεια της ΕΔΕ ανατέθηκε στον διοικητή του νοσοκομείου ΓΝΑ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" με εντολή κατεπείγουσας διεκπεραίωσης έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024». 

Η ανακοίνωση της 1ης ΥΠΕ Αττικής 

Αναλυτικότερα από την 1η ΥΠΕ Αττικής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

«1. Κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Υγείας Κου Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο Άσκησης του Πειθαρχικού Ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 5, του Νόμου 3329/2005 (ΦΕΚ Α΄- 81), παραγγέλθηκε στην 1η ΥΠΕ η διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ, σε βάρος της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ, για βεβαίωση παραπτώματος που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 107, παρ. 1, εδάφιο (β) και (ε) του Νόμου 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄-26) «Κώδικας κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

2. Η Διενέργεια της ΕΔΕ, ανατέθηκε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», με εντολή κατεπείγουσας διεκπεραίωσης, έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024».

Το χρονικό του συμβάντος 

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυκλοφόρησε βίντεο με χριστουγεννιάτικη γιορτή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός για τους εργαζόμενους στον κεντρικό χώρο του νοσοκομείου. 

Η... διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 20ής Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, για τους εργαζόμενους.

Το βίντεο απεικόνιζε εργαζόμενους να συμμετέχουν στη γεμάτη χορούς και τραγούδια γιορτή την ώρα που οι τραυματιοφορείς συνέχιζαν κανονικά να μεταφέρουν ασθενείς σε κλινικές, εργαστήρια ή χειρουργεία, περνώντας μάλιστα μπροστά από την ορχήστρα και πίσω από όσους χόρευαν.

Στο επίκεντρο του χορού και του γλεντιού φαίνεται στο βίντεο να βρίσκεται η διοικήτρια του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός Ελπινίκη Ταβιανάτου, πυροδοτώντας απορίες και αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γιορτινό κάλεσμα δεν ξάφνιασε ιδιαίτερα το προσωπικό καθώς η αεικίνητη διοικήτρια τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του, είτε παροτρύνοντας για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε οργανώνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η πρόσκληση θα αφορούσε τη μεγάλη μεθεόρτια εκδήλωση που διοργανώνει κάθε Ιανουάριο στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, κόβοντας βασιλόπιτα, βραβεύοντας τους αριστούχους μαθητές και φοιτητές των οικογενειών που εργάζονται στον Ερυθρό Σταυρό και προσφέροντας δώρα στους εργαζόμενους. Ωστόσο, είχε οργανωθεί μια γιορτή για τον αποχαιρετισμό του 2023.