Θα ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητές της στην Ερυθρά Θάλασσα η δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα επαναλάβει τις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μετά τη έναρξη μιας επιχείρησης ασφαλείας για την προστασία της περιοχής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αναφέρει, επίσης, στην ανακοίνωσή της πως επιχείρηση Prosperity Guardian θα επιτρέψει στα εμπορικά πλοία να περνούν με ασφάλεια από την περιοχή. Προσθέτει ότι η είδηση για την επιχείρηση είναι «ευπρόσδεκτη για ολόκληρο τον κλάδο και τη λειτουργικότητα του παγκόσμιου εμπορίου». Να σημειωθεί πως η δανέζικη εταιρεία, όπως και έκαναν και άλλες εταιρείες μεταφορών, είχε αποφασίσει να αναστείλει τη δραστηριότητά της μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία.

Συμμετοχή και άλλων χωρών στην επιχείρηση ασφαλείας

Στην επιχείρηση ασφαλείας, πέρα από τις ΗΠΑ, θα συμμετέχουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μπαχρέιν, η Νορβηγία, η Ολλανδία και οι Σεϋχέλλες.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το CNN, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας BP, είχαν δηλώσει και αυτές, από πλευράς τους, ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφεύγοντας επίσης τη διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των Χούτις σε εμπορικά πλοία.

Οι Χούτι στοχεύουν κατά εμπορικών πλοίων σε εκδίκηση κατά του Ισραήλ για την εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα. Περίπου το 10% έως 15% του παγκόσμιου εμπορίου και το 30% του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων περνάει από την πλωτή οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα.