Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.
Το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.
Τη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ζεύγους από τη Βρετανία που κίνησαν για Κεφαλονιά αλλά κατέληξαν νοσηλευόμενοι ως ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο «Αττικό» νοσοκοκομείο, απομονωμένοι σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Οι απαντήσεις που αναμένονται τη Δευτέρα από το εργαστήριο αναφοράς στο Αριστοτέλειο θα πιστοποιήσουν εάν όντως ο 29χρονος Ρουμάνος είναι το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.
«Είναι πιθανό να έχουμε και άλλα κρούσματα δεδομένης της διασποράς σε περισσότερες από μία χώρες. Μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί γνωρίζουμε τη συμπτωματολογία, τα μέτρα που την περιορίζουν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Σημείωσε ότι «τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-14 ημέρες μετά την μόλυνση…φαίνεται πως ο ιός είναι παρόμοιος με αυτόν του 2018-2019 και δεν πρόκειται για νέο στέλεχος».
Η κλινική εικόνα του ασθενούς ήταν καλή, χωρίς πυρετό την Κυριακή.
Ο 29χρονος Ρουμάνος και η σύντροφός του μένουν στην Αγγλία και αυτές τις μέρες βρίσκονταν στην Κεφαλονιά για διακοπές, όταν εμφάνισε συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, βλέποντας το βασικό σύμπτωμα, το εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα, ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ και η μεταφορά του ζεύγους στην Αθήνα έγινε με C-130 μέσα σε ειδικές κάψουλες, μέχρι τη διακομιδή τους με ασθενοφόρα στο Αττικό Νοσοκομείο. Τον ασθενή επιβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Η ιχνηλάτηση των επαφών τους στην Κεφαλονιά έχει ξεκινήσει και πρόκειται για άτομα που εργάζονταν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν ο 29χρονος και η σύντροφός του. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.
«Χρειάζεται να υπάρχει μια πολύ στενή επαφή των 2 ατόμων -του μολυσμένου και αυτού που είναι να μολυνθεί- γιατί τα σωματίδια αυτά είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολλή ώρα στην ατμόσφαιρα» δήλωσε ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Τούντας.
Πάντως, οι ειδικοί δηλώνουν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε πανδημία καθώς δεν είναι τόσο μεταδοτική όπως ο κορονοϊός.
«Δεν έχουμε φόβο ότι θα γίνει πανδημία γιατί δεν θα γεμίσει τα νοσοκομεία, αλλά έχουμε φόβο για το πώς βγήκε έξω από την Αφρική. Αυτό είναι το μυστήριο που δεν μπορούμε να απαντήσουμε» τόνισε ο Πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάτος, Επικεφαλής Μονάδας Covid του Νοσοκομείου “John Hopkins”.
Για την ευλογιά των πιθήκων ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
«Δεν ανησυχούμε ότι θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού, αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος» δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
Τα άτομα με τη νόσο είναι μεταδοτικά μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των συμπτωμάτων, δηλαδή περίπου 2 εβδομάδες, γεγονός που καθιστά πιο εύκολη την προφύλαξη, και όχι κατά την επώαση του ιού.