Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κέρδισε την προηγούμενη Κυριακή (28/5) τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών με 52,2% και κάπως έτσι, κατέχει πλέον και τον τίτλο του ηγέτη της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, καθώς αυτή ήταν η τρίτη φορά που εκλέχθηκε πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, στις 15:00 ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα αναλάβει τα καθήκοντά του, αφού λάβει τη σχετική εντολή του από τον προσωρινό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης υπό βροχή και αφού ορκίστηκε, ακούστηκε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παριστάμενους.

Ο όρκος

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, θα ακολουθήσει η εθιμοτυπική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ, το Ανίτκαμπιρ, ενώ μετά θα γίνει μια ειδική τελετή στις 17:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ύστερα, θα παραθέσει δείπνο στο αρχοντικό Çankaya προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του, ενώ αργότερα θα ανακοινώσει τους υπουργούς που θα απαρτίζουν την κυβέρνησή του.

Οι προσκεκλημένοι αρχηγοί κρατών

Οι αρχηγοί κρατών που δίνουν το «παρών» στην ορκωμοσία Ερντογάν

Το «παρών» στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου δίνουν 20 αρχηγοί κρατών, πιο συγκεκριμένα:

ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ,

ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο,

ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ,

ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα,

ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισοκό Εμπάλο,

ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα,

ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς,

ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τσέμερτ Τοκάγιεφ,

ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Σαντίρ Καπάροφ,

ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενίς Σασού Ν'Γκουέσο,

ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι,

ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι,

ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεβ,

ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε,

ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ,

ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμουντ,

ο Πρόεδρος του Τόγκο Φαουρέ Γκνασίνγκμπε,

ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ,

ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Τσούπου και

ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπούγια.

Παρών θα είναι και ο επικεφαλής του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι 

Στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστούν πρωθυπουργοί 13 χωρών, σύμφωνα με το Anadolu, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπε.

Εκπρόσωποι 8 διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Ομουραλίγιεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Ιμπραχίμ Τάχα, θα παραστούν επίσης στην τελετή.

Τέλος, θα παραστούν επίσης στην τελετή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βολοντίν, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ντινγκ Ζονγκλί καθώς και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ καλεσμένος ήταν και ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον οποίο ο εκ νέου Τούρκος πρόεδρος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις εδώ και χρόνια.