Ρυθμίσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους από τη μαύρη εργασία, τους δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να απασχοληθούν νόμιμα σε δεύτερη δουλειά και προβλέπουν το δικαίωμα για αποζημίωση απόλυσης σε έξι μήνες φέρνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προς διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας. Παρά τις κραυγές της αντιπολίτευσης –δηλαδή, κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανώς κάνουν πως δεν έχουν καταλάβει σωστά όσα έχουν εξαγγελθεί– για «επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα» και «συνθήκες γαλέρας», το νομοσχέδιο δίνει περισσότερες επιλογές στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα τους προφυλάσσει από πιθανές αυθαιρεσίες των εργοδοτών τους. 

Οταν περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να υπογράφουν σύμβαση εξαήμερης εργασίας, με το ημερομίσθιο της έκτης ημέρας να είναι αυξημένο κατά 40%. Η εξαήμερη εργασία θα πρέπει να δηλώνεται από πριν στην «Εργάνη» ενώ δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης του οκταώρου. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα για συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν δηλωθεί στην «Εργάνη» και θα πρέπει να ειδοποιούνται 24 ώρες νωρίτερα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες μιας επιχείρησης. 

Ωστόσο, η βασικότερη ρύθμιση που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά και αλλάζει το τοπίο προς όφελος των εργαζομένων είναι η δυνατότητα που αποκτούν να απασχολούνται και σε δεύτερο εργοδότη έως και για 5 ώρες την ημέρα, μια δυνατότητα που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Συνολικά, ο εργαζόμενος δεν θα επιτρέπεται να δουλεύει περισσότερες από 13 ώρες την ημέρα, ώστε να έχει 11 ώρες συνεχόμενης ξεκούρασης όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία που έχει κυρωθεί στην Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999. Με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να δουλέψουν δύο οκτάωρα μέσα στην ίδια ημέρα. Ωστόσο, θα μπορούν να απασχολούνται σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και σε έναν άλλον με μερική απασχόληση. 

Ηθελημένη διαστρέβλωση 

Το νέο νομοσχέδιο κόβει στο μισό τον χρόνο που πρέπει να δουλεύει κάποιος σε μια επιχείρηση για να δικαιούται αποζημίωση απόλυσης. Ενώ μέχρι σήμερα η αποκαλούμενη «δοκιμαστική περίοδος» διαρκούσε έναν χρόνο, από εδώ και στο εξής ο εργαζόμενος θα δικαιούται αποζημίωση μετά από έξι μήνες. Το ζήτημα της αποζημίωσης στους έξι μήνες ήταν ένα κλασικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία, διά των γνωστών διαύλων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρούσε με τη χρήση του όρου «δοκιμαστική περίοδος» να πείσει τους ανυποψίαστους ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την παροχή δωρεάν εργασίας για έξι μήνες. 

Με το νέο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους στην εργασία». Αυτή περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για τακτική και έγκαιρη ενημέρωση του εργαζομένου για την εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης όπως και για κάθε αλλαγή των όρων εργασίας του, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας. Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστα δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις και τις πρακτικές που ισχύουν σε κάθε κράτος. 

Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής της κάρτας εργασίας για τις επιχειρήσεις που τη χρησιμοποιούν οικειοθελώς. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν εθελοντικά την κάρτα εργασίας χωρίς να ανήκουν στους κλάδους όπου η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής στην «Εργάνη» εντύπων όπως το Ε8 που αφορά την προαναγγελία των υπερωριών. 

Επίσης, θα προστατεύονται από απόλυση οι εργαζόμενοι που ασκούν τα δικαιώματα που έχουν από τη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για τους νέους επιστήμονες, ενώ θεσπίζεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στους απεργούς που εμποδίζουν άλλους εργαζόμενους να δουλέψουν. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους, όπως, για παράδειγμα, όταν δηλώνουν ότι ένας εργαζόμενος δουλεύει part time ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει κανονικό οκτάωρο.