Τα ψηφιακά μέσα γίνονται «όπλα» στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για την ταχύτητα αλλά και την αξιοπιστία των ελέγχων που πραγματοποιεί. 

Με κύριους στόχους την προστασία των εργαζομένων, τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, την αύξηση των ελέγχων και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητάς τους, εφαρμόζεται ήδη το νέο ψηφιακό μοντέλο διενέργειας των ελέγχων, μέσω των φορητών συσκευών (tablets), οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται διαδικτυακά και με ακρίβεια ο χρόνος κατά τον οποίο ξεκινά και ολοκληρώνεται ο έλεγχος, ενώ, παράλληλα, επιτυγχάνεται η αμεσότητα στην αποστολή των αποτελεσμάτων των ελέγχων τόσο στην επιχείρηση που ελέγχεται όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ταυτόχρονα, τα οφέλη του νέου online συστήματος για τους ελέγχους, με ψηφιακά εργαλεία (tablets), μεγιστοποιούνται τόσο με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την οποία κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η αξιοποίηση των εργαλείων ανάλυσης κινδύνου και η άμεση επεξεργασία των στοιχείων ελέγχου υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το έργο των Επιθεωρητών και συμβάλλουν στον καλύτερο και ταχύτερο έλεγχο της αγοράς εργασίας, αποσκοπώντας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και στη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

«Την τρέχουσα χρονιά, οι έλεγχοι θα πλησιάσουν τους 70.000»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δηλώνει ότι η τεχνολογική καινοτομία, μέσω της ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, των λεγόμενων big data και της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων, μας οδηγεί σε περισσότερους, πιο στοχευμένους και ποιοτικούς ελέγχους.

Όπως εξηγεί, η χρήση διασυνδεδεμένων φορητών συσκευών, τύπου tablet, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος, προσφέρει ταχύτητα, διαφάνεια και άμεση καταχώριση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Τζιλιβάκης εκτιμά ότι οι έλεγχοι, την τρέχουσα χρονιά, όπως φαίνεται και από τα δημοσιευμένα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, θα πλησιάσουν τους 70.000. «Ο αριθμός αυτός είναι όχι μόνο πολύ μεγαλύτερος από άλλες χρονιές, αλλά και από την ετήσια στοχοθεσία των 66.000 ελέγχων.

Πέραν, όμως, της ποσοτικής αύξησης, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και την ποιοτική τους αναβάθμιση, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί όπου υπάρχουν φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας» υπογραμμίζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.