Στην οικονομία και στην περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων ρίχνει τα «φώτα» της η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το νομοθετικό σπριντ με την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι, εφόσον χρειαστεί, να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα».
Για τον σκοπό αυτόν υπάρχει στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και το επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες. εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία».
Παράλληλα παραμένει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (ψαλιδίστηκαν κατά 0,90% τον Ιούνιο), ενώ σε αυτήν τη φάση εξετάζεται το σενάριο να παραταθεί η επιδότηση των εισφορών και μετά τον Ιούλιο για όσους μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά», επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά τις -αναμφισβήτητα- μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, «φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας».
Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα σε μία φιλοαναπτυξιακή ατζέντα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ης επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.
Ακριβή η bad bank
Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, στη δημιουργία bad bank για την ανάληψη των «κόκκινων» δανείων έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. Τοποθετούμενος στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή με ευρεία διακομματική πλειοψηφία (ΝΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), ο κ Ζαββός επισήμανε ότι μια bad bank θα είχε δημοσιονομικό κόστος ύψους 10 δισ. ευρώ. «Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ο Έλληνας φορολογούμενος;» διερωτήθηκε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η δημιουργία «κακής τράπεζας» θα είχε και εποπτικό κόστος, υπογραμμίζοντας ότι θα ανέκυπταν και ζητήματα σεβασμού των κανόνων του ανταγωνισμού βάσει του κοινοτικού δικαίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαββός υπεραμύνθηκε του σχεδίου «Ηρακλής», λέγοντας όπ πρόκειται για ένα «επιτυχημένο» εγχείρημα, με το οποίο στοιχίστηκαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης στο μέλλον για τη δημιουργία μιας bad bank, επισημαίνοντας ότι «ενδεχομένως είναι χρήσιμη σαν ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής». Υπέρ της κακής τράπεζας τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ διά του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη από την Ναυτεμπορική