Στις 14 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, είχε αναφερθεί στα αποτελέσματα τα οποία φέρνει η ανάπτυξη και η δημιουργία δημοσιονονικού χώρου που επιτρέπει την παραγωγή κοινωνικών αποτελεσμάτων, όπως οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό είχε σημειώσει ότι μεταξύ αυτών των αποτελεσμάτων ήταν και οι δυο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τονίζοντας και κάτι ακόμη: Ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει “να τον αυξήσουμε ξανά, και πάλι, την 1η Μαϊου 2023”.

Θέση που εξέφρασε και προχθές Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αχαΐα. “Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί μία ακόμα, μέσα στην άνοιξη του 2023. Και η πολιτεία επιδοτεί -το ξέρετε καλά, το βλέπετε κάθε μήνα στους λογαριασμούς σας- το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα, υψώνοντας έτσι συνεχή αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει μια τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους”. Ο ίδιος, στις δηλώσεις του στα “Παραπολιτικά”, δεν ήταν σε θέση, τη δεδομένη στιγμή, να προσδιορίσει ποιο θα είναι το ποσοστό της νέας αύξησης. Δεδομένη είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τρίτη αύξηση και να ενισχύσει, έτσι, τις απολαβές ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της εκφρασμένης πεποίθησής της για συνεχή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις συνθήκες κρίσης. “Και αυτό είναι μια πολύ γενναία αύξηση στις απολαβές ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων της ελληνικής κοινωνίας”, πρόσθεσε.

Πέραν αυτού, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε τη στήριξη της κυβέρνησης στους συνταξιούχους, λέγοντας ότι η αύξηση 7,75% στις συντάξεις, έχει ένα δημοσιονομικό κόστος που τελικά υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα υπερβαίνει τα 900 εκ.  ευρώ. Αν σε αυτό προστεθεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που πλήρωνε ένα κομμάτι συνταξιούχων, “τότε μιλάμε για μόνιμες παρεμβάσεις στο σκέλος των συνταξιούχων για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη που υπερβαίνουν το 1,2 δις μόνιμα από το 2023 και μετά”, τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς είπε ότι “Οι τράπεζες έπρεπε να τρέξουν πιο γρήγορα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών”. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να τρέξει καλύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ενώ ερωτηθείς για το θα υπάρξει ρύθμιση στήριξης των δανειοληπτών έκανε λόγο για δημοσιονομικό κόστος λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα, τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. “Έχουμε το δυνητικό κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει πόρους στην οικονομία για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Το επόμενο διάστημα εντατικοποιούνται οι συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.