Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις παραγόντων της Super League εις βάρος (και) των αλλοδαπών ρέφερι που ορίζει η ΚΕΔ στους αγώνες του πρωταθλήματος.
Όπως αναφέρει η ΚΕΔ, η άσκηση κριτικής αναπαράγεται από τον διεθνή Τύπο και κατά συνέπεια δεν συμβάλλει στη φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου εκτός συνόρων, ενώ υπογραμμίζει πως με τη συγκεκριμένη νοοτροπία, στο τέλος, οι ξένοι διαιτητές δεν θα θέλουν να σφυρίζουν στο πρωτάθλημα.
Η ανακοίνωση:
«1. Η ένταξη ξένων διαιτητών στους ορισμούς των αγώνων της Super League 1 ήταν αρχικό αίτημα των ιδίων των μελών της. Η αποδόμηση της ικανότητας των ξένων διαιτητών, από εκείνους που ζήτησαν την πρόσκλησή τους, προφανώς και αποδεικνύει τη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζεται η διαιτησία συνολικά.
2. Η Κ.Ε.Δ. συνεργάζεται με συγκεκριμένες Επιτροπές Διαιτησίας των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που διαθέτουν VAR στη χώρα τους και ιδιαιτέρως αυτές οι οποίες μετέχουν στο Exchange Program, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους Έλληνες διαιτητές να διευθύνουν αγώνες του εξωτερικού. Για τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας, η ΚΕΔ έχει τη στήριξη του Τμήματος Διαιτησίας της UEFA, καθώς οι διαιτητές αυτοί ορίζονται και σε αγώνες του UEFA Champions League ή του UEFA Europa League.
3. Ο εσωτερικός προγραμματισμός όλων των ομοσπονδιών, καθώς τα εγχώρια πρωταθλήματά τους και οι διοργανώσεις τους για το κύπελλο αποτελούν προφανώς προτεραιότητα για αυτές, καθιστά εξαιρετικά περιορισμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ικανού αριθμού ξένων διαιτητών για την κάλυψη των ελληνικών αναμετρήσεων, όχι μόνον όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των ξένων διαθέσιμων ξένων διαιτητών προς χρήση, αλλά και την αντίστοιχη χώρα από την οποία προέρχονται και την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
4. Η διαθεσιμότητα αυτή περιορίζεται έτσι περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ξένοι διαιτητές που ορίζονται σε αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήματος πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν πιστοποίηση V.A.R., το οποίο –όπως είναι γνωστό- δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ο περιορισμός αυτός αυξάνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες προσκαλούνται 5 διαιτητές (ή 6 συμπεριλαμβανομένου του 4ου διαιτητή) αντί για 3 (για τις περιπτώσεις που ορίζεται ξένος διαιτητής VAR και ξένος βοηθός διαιτητής AVAR).
5. Η Κ.Ε.Δ. καθορίζει προς τους συνεργαζόμενους φορείς με απόλυτη σαφήνεια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διεθνή εμπειρία που απαιτείται για τον ορισμό των ξένων διαιτητών σε αγώνες της Super League 1, καθώς επίσης και την κρισιμότητα των αγώνων, εγγυάται το διεθνώς αναγνωρισμένο επίπεδό τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει τη δικαιοδοσία και τη δυνατότητα να επιλέξει και να ορίσει ονομαστικά τους διαιτητές αυτούς, παρά τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια που καταβάλλεται εν γένει, ώστε να έρχονται διαιτητές από τις υψηλότερες κατηγορίες και τις πιο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.
6. Ο ορισμός των ξένων διαιτητών γίνεται εβδομάδες πριν την ανακοίνωσή τους και με βάση τον ευρύ προγραμματισμό της Κ.Ε.Δ. της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν.
7. Καλούμε όλους όσους αδυνατούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα διεθνώς ισχύοντα να συνειδητοποιήσουν ότι το μοναδικό «όφελος» που μπορούν να τους αποφέρουν οι απαράδεκτες συμπεριφορές και αναφορές προς τους ξένους διαιτητές, θα είναι εντέλει να μην επιθυμούν ούτε εκείνοι να αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλέι οφ της Super League 1 και τις εναπομείνασες φάσεις του Κυπέλλου Ελλάδος.
8. Η ανοίκεια άσκηση κριτικής προς τους ξένους διαιτητές, η οποία προφανώς αναπαράγεται αμέσως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διεθνώς, δεν συμβάλλει στη φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ελληνικών ομάδων στο εξωτερικό.
9. Η ΚΕΔ ζητάει εκ νέου από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σε συμμόρφωση με τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις της FIFA και της UEFA, να εφαρμόζεται η μέγιστη δυνατή αυστηρότητα όσον αφορά την πειθαρχική αντιμετώπιση των δυσφημιστικών δηλώσεων».