Στην επιβεβαίωση της πληροφορίας του «Μανιφέστο» ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την αλβανική πλευρά για τους αλυτρωτικούς χάρτες που δημοσιεύθηκαν προ ημερών σε περιοδικό που εκδίδει το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας, προχώρησε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ειδικότερα, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας για την αντίδραση της Ελλάδος στη νέα αλβανική και δη αλυτρωτική πρόκληση.
«Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπατε, έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας της αλβανική πλευρά» τόνισε ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο χάρτης είναι εντελώς ανιστόρητος και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
«Η Ελλάδα τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών, τέτοια δημοσιεύματα μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο» -το οποίο ανέδειξε πρώτο το ζήτημα της αλβανικής πρόκλησης- μετά την ενέργεια της ελληνικής διπλωματίας, το εν λόγω άρθρο κατέβηκε από την ιστοσελίδα του αλβανικού περιοδικού.
Αναλυτικά, το ερώτημα που υπέβαλε ο διπλωματικός συντάκτης του «Μανιφέστο» και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Παναγιώτης Μίχος: Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, η εφημερίδα «Το Μανιφέστο» ανέδειξε πρώτη ότι περιοδικό που εκδίδει το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας δημοσίευσε χάρτη που περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη -την Κέρκυρα, ολόκληρη την Ήπειρο και τα Γρεβενά- ως αλβανικά. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας μας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς την ελληνική πλευρά. Το επιβεβαιώνετε; Και ως προς αυτό: Πως αξιολογεί η Αθήνα τη νέα πρόκληση και δη αλυτρωτική των Τιράνων; Επηρεάζει αυτό την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για την Αθήνα είναι η συγκατάθεση της Ελλάδος;
Παύλος Μαρινάκης: Πριν και πάνω από όλα να πούμε ότι ο χάρτης είναι εντελώς ανιστόρητος. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών, τέτοια δημοσιεύματα μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν.
Από εκεί και πέρα, παρότι η πρόσφατη δημοσίευση στην οποία αναφέρεστε σε διαδικτυακό περιοδικό στην οποία περιλαμβάνεται χάρτης που παρουσιάζει ελληνικές περιοχές ως μέρος της λεγόμενης «Εθνικής Αλβανίας» δεν αποτελεί επίσημη θέση της αλβανικής κυβέρνησης.
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπατε, έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας της αλβανική πλευρά.