Μπορεί τα πολιτικά κόμμα να κινούνται σε ρυθμούς ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως συνεχίζει απρόσκοπτα στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει για την προώθηση των αναγκαίων για τη χώρα τομών και μεταρρυθμίσεων. Έτσι, μετά τις αλλαγές που προωθούνται στην απονομή δικαιοσύνης προκειμένου να επιταχυνθούν οι δίκες μέσα από τον νέο δικαστικό χάρτη που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα, σειρά έχει η Δικονομία του ΣτΕ, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί το ανώτατο δικαστικό όργανο και να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εκδίκασης υποθέσεων.
Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, αναγκαία όσο καμία άλλη για πολλούς λόγους, ειδικά μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας. Ο λόγος είναι απλός: η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στα πλάνα μεγάλων επενδυτικών funds αφού η επενδυτική βαθμίδα επιτρέπει στις διοικήσεις και τους μετόχους τους να στρέψουν το βλέμμα στη χώρα μας.
Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο. Γιατί; Μια διότι σε κάθε μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται στη χώρα ή για τη χώρα έρχονται δεκάδες προσφυγές που καθιστούν αποτρεπτική κάθε προσπάθεια. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της επένδυσης στο Costa Navarino που σήμερα αποτελεί ένα στολίδι για τον τουρισμό. Η επένδυση κατέστη δυνατή ύστερα από 23 χρόνια προσφυγών και διαφόρων αντεγκλήσεων. Σήμερα βέβαια η κατάσταση δεν είναι ίδια, εν τούτοις τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά.
Κυρίως παραμένουν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις. Για τις μεγάλες επενδύσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το σκέφτονται δεύτερη φορά. Και το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι διεθνείς όμιλοι όταν θέλουν να επενδύσουν κοιτάζουν πρώτα, στην κυριολεξία πρώτα, το δικονομικό σύστημα και τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Ειδικά ως προς τον χρόνο που απαιτείται.
Το θέμα πάντως δεν αφορά μόνο μεγάλους Έλληνες και ξένους, κυρίως, επενδυτές. Αφορά και άλλες υποθέσεις που εκδικάζονται στο ΣτΕ. Από θέματα φορολογικά, μέχρι πολεοδομικά και άλλα που αφορούν εταιρείες αλλά και απλούς πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ εκκρεμούν περίπου 11.000 υποθέσεις, που παραμένουν αδίκαστες. Οι αναβολές επίσης δημιουργούν προβλήματα.
Και για να λέμε και τα πράγματα με τ’ όνομά τους η ευθύνη δεν ανήκει στο ΣτΕ. Πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων. Οι δε αναβολές ζητούνται ακόμη και από το Δημόσιο όταν προσφεύγει το ίδιο ή όταν υπάρχει σε βάρος του προσφυγή. Ρόλο παίζουν και οι δικηγόροι που επιδιώκουν συνεχείς αναβολές ανάλογα με την υπόθεση που χειρίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, προωθείται λύση και σε αυτό το ζήτημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι προχωρά αταλάντευτα στην υλοποίηση του έργου για το οποίο ψηφίστηκε και για το οποίο τον εμπιστεύθηκε η πλειοψηφία των πολιτών και στις εκλογές του 2023.