Με πιστοποιημένους επαγγελματίες, και αφού περάσουν από ειδικό σεμινάριο, θα συμπράξει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής συνταξιοδοτικών παροχών. Με το μέτρο αυτό, για πρώτη φορά, ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει στην διαδικασία της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», και περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων.
Διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο δικηγόρος Δημήτρης Ρίζος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία:
– Εξειδικεύει το πεδίο σύμπραξης του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.
– Προβλέπει την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ.
– Καθιστά υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.
– Καθιστά υποχρεωτική την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση. Επίσης, την επεκτείνει και στον τ. ΟΓΑ.
– Προβλέπει ότι τα Δελτία Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν εκδοθεί και έγχαρτα αποτελούν τεκμήριο για το χρόνο ασφάλισης που προκύπτει από αυτά.
– Επιλύει τις διενέξεις μεταξύ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ για χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητείτο.
Μεταξύ άλλων, με την τροπολογία:
α) Θεσπίζεται, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής συνταξιοδοτικών παροχών, η δυνατότητα σύμπραξης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίοι, μετά από ανάθεση που γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο ή το δικαιοδόχο του ασφαλισμένου, μπορούν:
- Να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης των ασφαλισμένων και την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών και να εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις ή να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση.
- Να υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
- Να συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής, οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης, σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών και προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.
β) Εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ πράξεις απονομής σύνταξης με βάση τις ανωτέρω βεβαιώσεις, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή σχεδίου οριστικής απόφασης, άλλως τεκμαίρεται η έγκρισή του και η σύνταξη απονέμεται, βάσει αυτού, εφαρμοζομένων αναλογικώς των διατάξεων περί εκτέλεσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
γ) Εγγράφονται σε μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και λογιστές-φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ τάξης, κατόπιν επιτυχούς περάτωσης σεμιναρίου επιμόρφωσης.
δ) Καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για κάθε επιμέρους πράξη κατ’ αποκοπήν αποζημιώσεις, οι οποίες είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο και εισφορά.
ε) Υποχρεούται ο e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιεί κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν, βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα, οπότε:
– Εάν προκύψει ότι βεβαιώσεις ή σχέδια αποφάσεων, με βάση τις οποίες χορηγήθηκε η σύνταξη, είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, η απόφαση απονομής σύνταξης που βασίζεται σε αυτές ανακαλείται ή μεταρρυθμίζεται το αργότερο εντός δεκαετίας από την έκδοση της πράξης απονομής της σύνταξης.
– Εάν διαπιστωθεί ότι ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει εκδώσει εσφαλμένες ή ελλιπείς βεβαιώσεις που αφορούν σε τρεις τουλάχιστον ασφαλισμένους, η πιστοποίησή του ανακαλείται με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ και αποκλείεται η εκ νέου χορήγησή της για χρονικό διάστημα πέντε ετών.
– Εάν σφάλμα πιστοποιημένου επαγγελματία ή ελλείψεις στις βεβαιώσεις οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια, τότε ευθύνεται εις ολόκληρον με τον αχρεωστήτως λαβόντα για την επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, εξαιτίας του σφάλματος και παρέχεται η δυνατότητα στο διοικητή του e-ΕΦΚΑ επιβολής διοικητικού προστίμου από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε εσφαλμένη βεβαίωση ή σχέδιο.
στ) Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης σε πιστοποιημένους επαγγελματίες και στο πλαίσιο της διαδικασίας απονομής συνταξιοδοτικών παροχών επί αιτήσεων που είναι εκκρεμείς.
ζ) Καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση το κατ’ αποκοπήν ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ για κάθε μία από τις εργασίες των πιστοποιημένων επαγγελματιών, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής αυτής και ο τρόπος αποτύπωσής της στα βιβλία του πιστοποιημένου επαγγελματία.