Εν αναμονή των πορισμάτων για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη καθώς και της δίκης που ακολουθεί, η κυβέρνηση δοκιμάζεται τόσο σε επίπεδο διαχείρισης των ζητημάτων που προκύπτουν και αφορούν τις εντυπώσεις που σχηματίζει η κοινή γνώμη όσο και επί του πραγματικού, απ’ όπου και θα κριθεί η αποτελεσματικότητά της.
Αν και στο πρόσφατο παρελθόν έχει αντεπεξέλθει επιτυχώς σε αντίξοες συνθήκες διαχείρισης κρίσεων, αυτή τη φορά ο πολιτικός χρόνος επιβαρύνεται και από το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία λόγω και άλλων παραγόντων, όπως π.χ. οι αυξήσεις στην ενέργεια και τη στέγη.
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης συνοδεύεται από θετικό πρόσημο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εκλογικά και αναγνωρίζεται από την κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης, απόρροια σε μεγάλο βαθμό της εμπιστοσύνης του κόσμου στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφόσον ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να ξοδεύει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο για να καλύπτει λάθη και αστοχίες σε κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου.
Και επειδή στην ιστορία ο πιο προβλεπτός παράγων είναι απρόβλεπτος (Σπύρος Μαρκεζίνης), χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Και μία από αυτές είναι η επιστροφή του «επιτελικού κράτους» σε πλήρη σύνθεση.