Κανονικά ανοίγουν σήμερα (3/1) οι βρεφονηπιακοί παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Θολό παραμένει το τοπίο για τα σχολεία όπου οι απόψεις διχάζονται με το Υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί την κανονική επιστροφή των μαθητών αλλά την ίδια ώρα να προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης.
Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως οι σχολικές αίθουσες θα γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, το υπουργείο απαντά με την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
«Το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της Ομικρον», διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης παραπέμποντας για περισσότερα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, οι σκέψεις που έχουν διατυπωθεί και προκρίνονται είναι οι μαθητές (εμβολιασμένοι και μη) να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες κρατώντας ανά χείρας αρνητικό self test, το οποίο θα επαναλαμβάνουν τρεις φορές (αντί για δύο) κάθε εβδομάδα. Παράλληλα, υπό εξέταση είναι και τα κριτήρια αναστολής της δια ζώσης εκπαίδευσης σε ένα τμήμα. Αναλυτικότερα, έως και σήμερα το πρωτόκολλο ορίζει ότι όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στο 50%+1 των μαθητών του η λειτουργία σταματά, όμως υπάρχουν προτάσεις για μείωση του εν λόγω ποσοστού.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκφράζουν αγωνία ειδικά για τους μαθητές του Δημοτικού, δεδομένου ότι ο παιδικός πληθυσμός παραμένει στην συντριπτική πλειονότητά του ανεμβολίαστος. Συνεπώς, στην επίμαχη συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται αρκετά μέλη να εισηγηθούν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, καθώς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι το πέμπτο κύμα θα έχει φτάσει στο peak του. Και αντιπροτείνουν τη λύση της τηλεκπαίδευσης που όμως θα έχει περιορισμένη διάρκεια ή την παράταση του σχολικού έτους. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών ειδικού σκοπού των γονέων, ενώ παράλληλα πονοκέφαλο προκαλεί και η συμπεριφορά των μαθητών του Λυκείου καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι κλειστές σχολικές αίθουσες θα αυξήσουν τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (καφετέριες ή σπίτια).