Επιδότηση δανείου πρώτης κατοικίας: Δικαιούχοι, κριτήρια και ποσά

by news

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την υποβολή των αιτήσεων όσων δανειοληπτών επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παίρνει τη σκυτάλη από το υπάρχον καθεστώς και πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Ο Δημήτρης Λυρίτσης, δικηγόρος, ειδικός στα «κόκκινα» δάνεια, ανέλυσε  στο MEGA όλα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Όπως ξεκαθάρισε, «δεν εντάσσονται σε αυτή τη ρύμιση οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το πρόγραμμα αφορά όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό». 

Κωδικοποιώντας το πρόγραμμα, σημείωσε:

Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται: φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από τον COVID – 19, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους, επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τέλος ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Δικαιούχοι – εργαζόμενοι

-πληγέντες κλάδοι

-ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

-Μειώση μισθού (10%-30%)

-Άνεργοι με έκτακτη στήριξη

-Ελ. Επαγγελματίες (πληγέντες)

-Επαγγελματίες με εμίωση ΦΠΑ 20%

-Όσοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή

-Ιδιοκτήτες ακινήτων (μειωμένο ενοίκιο)

Επιδότηση θα χορηγείται τόσο για τα εξυπηρετούμενα και ενήμερα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται επιδότηση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο.

«Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 3/8 και έως 30/09. Θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, θα είναι μία απλοπλοιημένη διαδικασία», σημείωσε ο Δημήτρης Λυρίτσης. «Το ανώτατο πεδίο επιδότησης θα είναι από 300 – 600 ευρώ», συμπλήρωσε.

«Οι αιτήσεις θα γίνουν ως 30 Σεπτεμβρίου, η εκκαθάριση θα γίνει το πρώτο 15μερο του Οκτωρίου και τότε θα γίνει και η επιδότηση», ανέφερε.

Μηνιαία επιδότηση δόσης:

90%-70% (600 ευρώ):

Εξυπηρετούμενα δάνεια

80%-60% (έως 500 ευρώ):

Μη εξυπηρετούμενα

60%-30% (εώς 300 ευρώ):

Καταγγελθέντα

Περιουσιακά – εισοδηματικά κριτήρια

Αξία 1ης κατοικίας – υπόλοιπο δανείου:

-Έως 300.000 ευρώ (εξυπηρετούμενα)

-Έως 250.000 ευρώ (μη εξυπηρετούμενα)

Κριτήριο – Οικογενειακά εισόδημα

-Έως 57.000 ευρώ (εξυπηρετούμενα)

-Έως 45.000 ευρώ (μη εξυπηρετούμενα)

Κριτήριο – Καταθέσεις

-Έως 40.000 ευρώ (εξυπηρετούμενα)

-Έως 25.000 ευρώ (μη εξυπηρετούμενα)

Κριτήριο – Ακίνητη περιουσία

-Έως 600.000 ευρώ (εξυπηρετούμενα)

-Έως 500.000 ευρώ (μη εξυπηρετούμενα)

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα