Ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει το σκληρό μέτρο της διεξαγωγής όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Οι τέσσερις από τους πέντε «μεγάλους» του ποδοσφαίρου, δηλαδή η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης, κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη επιδιώκοντας την αλλαγή ηγεσίας στη Super League.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Super League και εφόσον υπάρξει συγκατάθεση κατά πλειοψηφία από τις υπόλοιπες ΠΑΕ θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την καθαίρεση του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού από την ηγεσία του θεσμικού οργάνου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα ο 18χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τη ρίψη της ναυτικής φωτοβολίδας που προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. Ο 18χρονος πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη. Η υπερασπιστική γραμμή του, σύμφωνα με τον συνήγορό του Απόστολο Λύτρα, είναι ότι ο νεαρός είχε πρόθεση να πετάξει ψηλά τη φωτοβολίδα, αλλά δεν κατάφερε να ελέγξει την πορεία της καθώς δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά τέτοιου τύπου πυροτέχνημα.

Σύμφωνα με τον συνήγορο, ο πελάτης του έχει ήδη δώσει μια κατάθεση, στην οποία υποστήριξε ότι πήρε τη ναυτική φωτοβολίδα από έναν οργανωμένο οπαδό ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με full face. O συγκεκριμένος του την έδωσε για να τη χρησιμοποιήσει σε επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που θα γινόταν όταν οι χούλιγκαν θα έβγαιναν από το γήπεδο. Ο 18χρονος είπε, επίσης, ότι την ώρα που ο αστυνομικός έπεφτε τραυματισμένος είχε εκτοξευθεί και μια δεύτερη φωτοβολίδα. Επομένως δεν γνωρίζει αν ήταν η δική του εκείνη που προκάλεσε τον τραυματισμό.

Ο συνήγορος του νεαρού τόνισε ότι τόσο ο 18χρονος όσο και η οικογένειά του ενδιαφέρονται πρωτίστως για την υγεία του αστυνομικού. «Δεν είναι οργανωμένος οπαδός, δεν έχει κατηγορηθεί ή προσαχθεί ποτέ. Είναι σοκαρισμένος, πάρα πολύ στενοχωρημένος και ζητάει συγγνώμη» είπε ο Απόστολος Λύτρας.

Βαρύ κατηγορητήριο

O 18χρονος είναι αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο. Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού και κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού.

Εξίσου σημαντικός είναι για την αστυνομία ο εντοπισμός των καθοδηγητών των χούλιγκαν οι οποίοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί του τραυματισμού του αστυνομικού. Οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τουλάχιστον πέντε άτομα που έχουν αρνηθεί να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και εκτιμούν ότι είχε καταστρωθεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στους άνδρες της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων για τα οποία θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης είναι ένας άνδρας, ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών, ο οποίος φαίνεται να είχε ηγετικό ρόλο στην αγέλη των χούλιγκαν. Είναι αυτός που «έδειξε» ο 18χρονος ως ο άνθρωπος που έκρυβε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με full face και του έδωσε τη φωτοβολίδα. Ο άνθρωπος που έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών είναι αυτός που έδωσε και το σύνθημα για την επίθεση στους αστυνομικούς ρίχνοντας πρώτος μια βόμβα μολότοφ εναντίον τους.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος «καθοδηγητής» είναι παλαιός γνώριμος της Αστυνομίας καθώς και στο παρελθόν είχε πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες που δίνουν στοιχεία για την ταυτότητά του και έχουν μπει στη διαδικασία να τα «δέσουν» ώστε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης τις επόμενες ημέρες.