Μεγαλύτερη συνεργασία με τη Ντόχα, ήταν οι εντολές Μπορέλ στην Εύα Καϊλή όταν ως αντιπρόεδρος της ΕΕ έκανε το άνοιγμα με το Κατάρ. Σε email του προς την ευρωβουλευτή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ της έδινε γραμμή για «ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και των ανταλλαγών» τονίζοντας πως οι «διαπροσωπικές επαφές» είναι προτεραιότητα.

Αυτό μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη σύλληψη της Καϊλή για χρηματισμό από το Κατάρ.

Η αποκάλυψη της Corriere Della Sera αλλάζει τα δεδομένα προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για μια υπόθεση η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το Κατάρ βρέθηκε στο στόχαστρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την καταπάτηση των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πολιτική αντίδραση δεν ήταν αντίστοιχης έντασης. Ίσως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές του φυσικού αερίου να καλπάζει. Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κλείσει το μάτι στο Κατάρ τον Γενάρη του 2022. «Εξαιρετική τηλεφωνική επικοινωνία με την Αυτού Υψηλότητα τον Εμίρη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κατάρ, επίσης σε ενεργειακά θέματα. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με όλους τους αξιόπιστους εταίρους» έγραψε η ίδια το twitter. H εξάρτηση της ΕΕ και από το Κατάρ ήταν δεδομένη. Της Καϊλή είχε προηγηθεί η επίσκεψη Μπορέλ-Μισέλ στη Ντόχα με τον πρώτο να διαπιστώνει «μια πρωτόγνωρα θετική στιγμή». Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί τη βίζα ως «κλειδί για την αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης» σύμφωνα με τον Μπορέλ. «Η ενέργεια είναι επί του παρόντος απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ» και «σας είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό αέριο» γιατί «μια εταιρική σχέση» με τον Κόλπο «είναι η πρώτη στρατηγική» για την Ευρώπη σύμφωνα με τον ίδιο. «Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το Κατάρ, ιδιαίτερα σε εργασιακά θέματα, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτό το πολλά υποσχόμενο μονοπάτι πέρα ​​από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει επιτυχία», προσθέτει σε σχετική επιστολή. Είναι η γραμμή που κινήθηκε και η Καϊλή προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη δωροδοκία Πανζέρι.

«Υπάρχει σαφής καταμερισμός εργασίας και ευθυνών στην ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν μπορεί και δεν έχει δώσει οδηγίες ή "εντολές" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή στα μέλη του» ήταν το λακωνικό σχόλιο του εκπροσώπου του Μπορέλ στην εφημερίδα παραπέμποντας επί της ουσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πήρα την εντολή από την πρόεδρο (Roberta Metsola) γιατί η Επιτροπή επέμεινε πολύ να κλείσει ο φάκελος και να ψηφιστεί στη Βουλή το θέμα», θα δηλώσει στην κατάθεσή της σχετικά η Ευα Καϊλή διαγράφεται από το κόμμα της γιατί «οι θέσεις και οι αξίες της είναι ασυμβίβαστες με το ΠΑΣΟΚ». Ούτε η Μέτσολα, ούτε ο Μπορέλ φέρεται να κλήθηκαν να καταθέσουν, παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στις οδηγίες τους μετά τη σύλληψη.