«Δεν ανακατευόμαστε σε ζητήματα δικαιοσύνης, δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις των νέων οργάνων δικαιοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σχετικά με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του εγκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Υπενθυμίζεται πως συνεχίζεται η προφυλάκισή του, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να ορκιστεί και στη συνέχεια, να αναλάβει τα καθήκοντά του. Για αυτόν τον λόγο στα μέσα Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση-εκδήλωση στήριξης στη Χειμάρρα, στην οποία ήταν παρώντες και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον Φρέντι Μπελέρη. 

Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε πως «η θέση μας είναι και θα είναι ότι το νέο δικαστικό σώμα στην Αλβανία πρέπει να κάνει το καθήκον του ανενόχλητο. Και σε αυτό το σημείο, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την προστασία του, με τον ίδιο τρόπο που κάναμε με όλες τις άλλες περιπτώσεις, της ηρεμίας της δραστηριότητας του νέου συστήματος δικαιοσύνης».

«Έτσι, κάθε είδους παρέμβαση από οπουδήποτε στο δικαστικό σύστημα δεν θα βρει υποστήριξη, αλλά ούτε θα βρει την κατανόησή μας. Δεν ανακατευόμαστε σε ζητήματα της δικαιοσύνης. Δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις των νέων οργάνων δικαιοσύνης», επεσήμανε.

Τέλος, ανέφερε: «Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτούς εκτός από την υπακοή του νόμου και δεν έχουμε τίποτα να τους δώσουμε εκτός από την άνευ όρων υποστήριξή μας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν, μέσα ή έξω. Εμείς δεν το κάνουμε!».

Για «ταχεία επίλυση» ελπίζει το CEMR

Από πλευράς του χθες, Πέμπτη, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) ελπίζει «σε μια ταχεία επίλυση, ώστε ο κ. Μπελέρης να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από τους ψηφοφόρους του», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή που εστάλη από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Επίσης αναφέρει, ότι «ενώ το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών αναγνωρίζει τη συνεχιζόμενη έρευνα από τις αλβανικές αρχές του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, κ. Μπελέρη, πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα τηρήσει τις θεμελιώδεις παγκόσμιες αρχές του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της διαφάνειας».

Να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών αλβανικό δικαστήριο αποφάσησε να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μπροστά σε αυτήν την είδηση είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, με την οποία, τρεις μήνες μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του, απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και εμποδίζεται η ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας δεν συνάδει με τις αρχες του κράτους δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο οι αλβανικές αρχές οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα».