Το θέμα των τελευταίων ωρών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση ούτε με την αναμενόμενη αντίδραση Τσακαλώτου μετά την πρόθεση Κασσελάκη για διαγραφή των Σκουρλέτη, Βίτσα, Φίλη ούτε καν με την αντίδραση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ – ό,τι έχει απομείνει στην Κουμουνδούρου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Το μείζον πολιτικό θέμα έχει σχέση με τις καταγγελίες του πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σε μια αποστροφή του άφησε τους πάντες εμβρόντητους λέγοντας, «με αυτά που γίνονται σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν, φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση του χώρου και αυτό πονά σήμερα τις δεκάδες χιλιάδες αριστερούς, ένας αρρωστημένος τελικά εκτός τόπου αρχηγισμός και μάλιστα υιοθετώντας συνθήματα μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων», είπε. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με απαξίωση και με γελοιοποίηση», συνέχισε. «Τα νταηλίκια και τις συκοφαντίες ιδιαίτερα από τον Παύλο Πολάκη τις γνωρίζουμε όλοι και όλες. Του εύχομαι να διατηρήσει αυτό το επίπεδο και να μην το ρίξει ακόμα πιο χαμηλά», σχολίασε, ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό «ανεπάγγελτος» που του αποδόθηκε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «άλλοι δούλεψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό». Εκανε λόγο για «κάποια παράκεντρα». «Εγώ ξέρω π.χ. ότι επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και των social media του προέδρου», είπε. 

Αντεπίθεση από Ν.Δ. 

Η Ν.Δ. «σήκωσε το γάντι» και έκανε θέμα ως ώφειλε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Ρωμανός, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επί των αναφορών Σκουρλέτη. «Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε έναν υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, στον οποίο επώνυμοι αρθρογράφοι εφημερίδων διαχειρίζονταν δεκάδες λογαριασμούς στα social media, καθώς και τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα» τόνισε ο κ. Ρωμανός σε ανάρτησή του στα social media και προσέθεσε: «Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags. Τα συγκεκριμένα ζητήματα ξεφεύγουν κατά πολύ από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και επιβάλλεται να απαντηθούν». 

Τώρα όλοι ψάχνουν να δουν ποιοι είναι αυτοί που πληρώνονταν για να βρίζουν τον πρωθυπουργό και άλλους θεσμικούς παράγοντες κατά το παρελθόν και εσχάτως την εσωκομματική αντιπολίτευση. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλιμακώνει συνεχώς από την πλευρά του. «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως», τόνισε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Οπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ιδωμεν». 

«Δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο το κόμμα τους και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο», ανέφεραν κομματικές πηγές, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί «υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου που συμμετείχε στις εσωκομματικές εκλογές». Οι ίδιες πηγές αλλά και η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη τόνιζαν ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, αλλά ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία». 

Πυρ κατά Κασσελάκη 

Τα τρία ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου, που παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή ο κ. Κασσελάκης, είχαν στρέψει ξανά τα βέλη τους κατά του νεόκοπου προέδρου. 

«Υπάρχει στοιχείο εξαπάτησης των ανθρώπων που τον ψήφισαν και δεν ήξεραν τις απόψεις του. Χωρίς να γνωρίζει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά μόνος του, προκαλώντας μια αποχώρηση της Αριστεράς», είπε ο Νίκος Φίλης. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένα κόμμα που μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία, ένα κόμμα της Αριστεράς, οδηγείται σε εκφυλισμό και διάλυση», πρόσθεσε. «Είναι λυπηρό ότι τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό που έγινε μέλος πριν από έναν μήνα», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε για τον νεόκοπο πρόεδρο ότι «έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες»! 

Ο Δημήτρης Βίτσας αρνήθηκε ότι αντιπολιτεύεται το κόμμα του, ενώ δεν έχει καταλάβει, όπως είπε, για ποιον λόγο παραπέμπονται οι τρεις. «Εμένα με ενδιαφέρει να συζητήσουμε περισσότερο για τα προβλήματα που υπάρχουν. Να κάνουμε κάποιες προτάσεις για τα ζητήματα της ακρίβειας, να βλέπουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας όπου ξέσπασε πάλι ένας μεγάλος θανατηφόρος πόλεμος και τα λοιπά. Λέει ο άλλος “σου έδειξε την πόρτα”. Ρε αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτήν την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει, και πάντα την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα. Τώρα βρέθηκε μια ομάδα η οποία την ανοίγει για να βγάλει εμένα έξω. Εντάξει, τι να κάνουμε», ανέφερε. 

Ο Παύλος Πολάκης είπε μπράβο στον κ. Κασσελάκη για τις κινήσεις του, η Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι έχει δεχτεί πολλή κριτική ο νεόκοπος και ο Νίκος Βούτσης, από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας όπου νοσηλεύεται με κολπική μαρμαρυγή, πήρε τη θέση των τριών. 

Παράλληλα, σε θέση μάχης εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής έχει τεθεί η Ομπρέλα, καθώς στελέχη της έχουν καταθέσει ένα «κείμενο προβληματισμού στη βάση ιδεολογικής και πολιτικής συζήτησης που επιθυμούν να γίνεται στο κόμμα και όχι μια πλατφόρμα», όπως επισημαίνουν, αφήνοντας, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με στόχο τη συλλογή υπογραφών σε πανελλαδική κλίμακα. 

Σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, αναφέρουν ότι «με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών, που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα», συμπληρώνοντας πως «η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τον συλλογικό έλεγχο». 

Στο επίκεντρο του κειμένου της Ομπρέλας βρέθηκαν Κασσελάκης και Τσίπρας, ο οποίος ήταν εκείνος που έφερε προς ψήφιση τις αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με τους συντάκτες, άνοιξαν τον δρόμο «σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του κόμματος σε απροσχημάτιστα αρχηγικό, με ελέω Θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων». Το κείμενο φέρεται να συντάχθηκε με πρωτοβουλία των Φίλη, Σκουρλέτη, Τσακαλώτου και αποτελεί προπομπό της στάσης που θα τηρήσει στην Κεντρική Επιτροπή η Ομπρέλα ενάντια στον κ. Κασσελάκη, αν φυσικά φτάσουν όλοι μαζί μέχρις εκεί. 

Κίνηση Αχτσιόγλου 

Πάντως οι κινήσεις Κασσελάκη δημιουργούν αλληλουχία αντιδράσεων με τους Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλο να ζητούν με κοινή δήλωση την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την επίσπευση της διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη δημόσια αντίδραση της κυρίας Αχτσιόγλου μετά την ήττα της από τον κ. Κασσελάκη. 

Αναλυτικά η δήλωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση –απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν– να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Εκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Εχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος». 

Κόντρες χωρίς τέλος 

Στο μεταξύ, οι κόντρες δεν έχουν τέλος αφού επίθεση στον Γιάννη Ραγκούση εξαπέλυσε η βουλευτής Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη με αφορμή την προσφυγή του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την καταγγελία του για troll του Facebook που διακινούσε την πληροφορία ότι το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας διοργάνωνε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, συγκεντρώνοντας και χρήματα για τον σκοπό αυτόν. 

Σε ανάρτησή της η βουλευτής κατηγόρησε τον... σύντροφό της πως κι εκείνος διέδιδε ψευδείς πληροφορίες στο Διαδίκτυο εις βάρος της. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο Γιάννης Ραγκούσης διακινούσε εις βάρος μου αυτό το συκοφαντικό μήνυμα σε δημοσιογράφους και διευθυντές ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών την Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών αξημέρωτα». Παραπέμπει δε με φωτογραφία στο περίεργο μήνυμα δηλαδή «τρικάκι» που παροτρύνει σε ψήφο υπέρ της Χρυσής Αυγής αλλά και του Γιάννη Λαγουδάκου, του υποψηφίου υπέρ του οποίου έδωσε γραμμή η Νίνα Κασιμάτη στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά τη γραμμή που υπήρχε να μη στηριχθεί κανείς από τους δύο υποψηφίους. 

Επειδή «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» ο κ. Ραγκούσης επανήλθε και ανταπάντησε λέγοντας «στην κ. Νίνα Κασιμάτη –για λόγους αυτοσεβασμού– θα μείνω απλώς στα αδιάψευστα στοιχεία: η κ. Νίνα Κασιμάτη στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών, με δημόσια δήλωσή της, ζήτησε από τους δημότες στον Δήμο Περάματος να υπερψηφίσουν τον κ. Γιάννη Λαγουδάκο. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος εκτός από επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ., ήταν και επιλογή της Χρυσής Αυγής το 2014. Η ενέργεια αυτή της κ. Νίνας Κασιμάτη προκάλεσε και τη δημόσια καταγγελία του σημερινού δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, καθώς και της γραμματέως της Ν.Ε. Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στη δε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πριν από λίγες ημέρες, μέλη του οργάνου, ενώπιον του Στέφανου Κασσελάκη, έθεσαν το ζήτημα της αποπομπής της από τη θέση της τομεάρχη, εξαιτίας της στήριξής της στον κ. Λαγουδάκο. Συμπέρασμα: αν κάποιος συκοφαντεί την κ. Νίνα Κασιμάτη, αυτός είναι μόνον οι πολιτικά απαράδεκτες επιλογές της». 

Τις επόμενες ώρες ιστορικά στελέχη του κόμματος θα πάρουν μια πρωτοβουλία να πέσουν οι τόνοι, γιατί αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε κάποιοι μπορεί να έχουν και ποινικές ευθύνες αν μάλιστα υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για όσα ακούγονται για μαύρο πολιτικό χρήμα μετά τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη. 

Σε κάθε περίπτωση, αν η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κράτησε όταν αποχώρησε «πολλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» και έφυγε με αξιοπρέπεια, εδώ διαφαίνεται ότι είναι τέτοιο το μίσος και η αντιπαράθεση των «συντρόφων» που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορεί να γυρίσει το καράβι σε ήρεμα νερά. Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα από το παρελθόν ακούστηκε να λέει –άγνωστο αν εξέφραζε τον πρώην– «οι άθλιοι δεν ορρωδούν προ ουδενός για τα ξεροκόμματα». Είναι άγνωστο τι εννοούσε, αν και η φαντασία πολλών έχει αφεθεί ελεύθερη...