Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με στόχο τη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος απόκτησης των μαχητικών F-35.

Κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, ο κ. Γρηγοριάδης είχε συνάντηση με τον Αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Στρατηγό David Allvin. Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πολεμικών Αεροποριών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης έθεσε το ζήτημα της αποδέσμευσης συγκεκριμένου βλήματος που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ενσωματωθεί στον εξοπλισμό των F-35 που θα ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με τις συμμαχικές χώρες, αλλά και με τις χώρες της περιοχής μας. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ισχυρή αεροπορία γιατί η απειλή πολέμου παραμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΑ στον Αμερικανό ομόλογό του, αναφερόμενος και στην τουρκική προκλητικότητα με την απειλή του casus belli.

Ο Στρατηγός Allvin, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας και εξέφρασε την πρόθεση περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας, μέσω της εκπαίδευσης Ελλήνων στελεχών και της τεχνικής υποστήριξης. Ειδική αναφορά έκανε στην επιτυχή διοργάνωση από την Ελλάδα διεθνών αεροπορικών ασκήσεων.

Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης αποτέλεσαν οι εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aeronautics στο Fort Worth του Τέξας. Εκεί, ο κ. Γρηγοριάδης ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος F-35 και ξεναγήθηκε στη γραμμή παραγωγής του μαχητικού 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα ελληνικά F-35 θα ενταχθούν στη γραμμή παραγωγής στις αρχές του 2027, με την παράδοσή τους να αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2028. Η έκδοση των αεροσκαφών που θα παραλάβει η Ελλάδα θα ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνικές αναβαθμίσεις και διορθώσεις.

Έμφαση δόθηκε στο πλαίσιο υποστήριξης του προγράμματος, με παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων και της προετοιμασίας των στελεχών που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία των F-35.

Η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων θα ξεκινήσει αρχικά στη βάση Fort Smith (Ebbing Air Force Base) στο Αρκάνσας, ενώ οι τεχνικοί εδάφους θα εκπαιδευτούν στη βάση Eglin στη Φλόριντα. Στη συνέχεια, και οι δύο ομάδες θα συνεχίσουν από κοινού την εκπαίδευσή τους στο Fort Smith.

Συνολικά, αποστολή 70 στελεχών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας – πιλότοι και τεχνικοί – θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 2027 για να εκπαιδευτεί πλήρως στο προηγμένο μαχητικό. Εκεί, θα λάβουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, με στόχο την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα κατά την παραλαβή των αεροσκαφών.

Ήδη, στις ίδιες εγκαταστάσεις εκπαιδεύονται στελέχη από την Πολωνία και τη Φινλανδία, που επίσης εντάσσονται στο πρόγραμμα F-35.

Ο κ. Γρηγοριάδης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, της Διοίκησης του Προγράμματος F-35 και της Lockheed Martin, όπου συζητήθηκαν οι τεχνικές πτυχές και τα χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, επισκέφθηκε την 188th Wing της Air National Guard στο Fort Smith, όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς για την αποστολή της Μονάδας, τη φιλοσοφία εκπαίδευσης και τα επιχειρησιακά της χαρακτηριστικά. Συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, καθώς και με τη διοίκηση της Μονάδας και των Μοιρών, που θα υποδεχτούν τα ελληνικά στελέχη για την εκπαίδευση στα F-35.