«Μεταρρυθμίζουμε την Άμυνα με σχέδιο και πυξίδα την πατρίδα», τονίζει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».
Ειδικότερα, η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις»:
Η ομιλία
«Κύριοι συνάδελφοι, έτσι και αλλιώς θα είμαι εδώ μέχρι να λήξει η συζήτηση, άρα δεν επείγομαι να μιλήσω για κάποιο άλλο λόγο. Από την προσπάθεια αφενός να επαναφέρω τη συζήτηση στο νομοθέτημα, διότι συζητάμε οτιδήποτε άλλο σήμερα, αλλά όχι αυτό, και κατά δεύτερον, να έχω την ευκαιρία να δώσω κάποιες διευκρινίσεις, που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμες και στους συναδέλφους που θα τοποθετηθούν αμέσως μετά.
Θα προσπαθήσω επίσης να είμαι όσο συντομότερος γίνεται. Θα ήθελα ξεκινώντας να πω ότι όταν σας διανεμηθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, θα δείτε ότι θέματα που έχουμε συζητήσει, έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και αναφέρομαι κυρίως στο άρθρο 63 του νόμου, το οποίο συγκέντρωσε πάρα πολλές παρατηρήσεις. Θα δείτε ότι εκεί έχουν γίνει εκτεταμένες επεμβάσεις. Αλλά αυτό αν θέλετε θα το δούμε μετά. Θα κάνω μία γενική τοποθέτηση για τα θέματα της Άμυνας και μετά θα κάνω μια τοποθέτηση για το ζήτημα του συγκεκριμένου νομοθετήματος. Για το οποίο ακούγοντας τους συναδέλφους εισηγητές, έχω την εντύπωση ότι ορισμένα θέματα δεν έχουν γίνει κατανοητά.
Πάμε στο γενικό. Συμφωνούμε όλοι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόκληση. Πρόκληση ασφάλειας. Και η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να δώσει μία απάντηση σε αυτήν την πρόκληση ασφάλειας και την έδωσε με αυτό που ονομάζεται «Ατζέντα 2030».
Μπορεί να κατηγορηθούμε για πάρα πολλά πράγματα και μπορεί να μας ασκηθεί κριτική. Ουδείς αλάνθαστος. Αλλά όχι για μη ολιστική προσέγγιση.
Λέω σύντομα: Ξεκινήσαμε με το νομοθέτημα που ψήφισε η Εθνική Αντιπροσωπεία για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας. Το ΕΛΚΑΚ, το οποίο ήδη λειτουργεί.
Τι προβλέπει ο Νόμος
Παρεμπιπτόντως, κατηγορηθήκαμε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι ο παρών Νόμος προβλέπει πάρα πολλές εκτελεστικές πράξεις και το ΕΛΚΑΚ προέβλεπε πάρα πολλές εκτελεστικές πράξεις. Και θα σας καταθέσω στα πρακτικά πόσες από αυτές έχουν εκδοθεί. Δύο μόνο από αυτές που προβλεπόντουσαν, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα και θα εκδοθούν ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα.
Μετά από το ΕΛΚΑΚ πήγαμε όπως είναι λογικό στη Δομή Δυνάμεων. Στις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων και συγχωνεύσεις των μονάδων.
Μετά από τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων και τις συγχωνεύσεις των μονάδων, πήγαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους σε 20ετές εξοπλιστικό, 12 συν 8 χρόνια.
Για να υπάρχει μια διαυγής εικόνα πού πάει η χώρα. Επίσης, σε νέο μισθολόγιο το οποίο ανακοινώθηκε ήδη και το οποίο θα ψηφιστεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία.
Συζητάμε σήμερα τα θέματα υγείας που συνδυάζονται με την ποιότητας ζωής των στελεχών μας, μετά το μισθολογικό. Και αμέσως μετά επεξεργαζόμαστε και θα έρθουμε να φέρουμε υπό την κρίση σας τα θέματα που αφορούν τη θητεία, τα θέματα που αφορούν την εφεδρεία, τα θέματα που αφορούν την καριέρα των στελεχών, τα θέματα που αφορούν την εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Νομίζω ότι είναι η πλήρης ατζέντα, δε θυμάμαι και θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, οποτεδήποτε, οιαδήποτε κυβέρνηση να προσέγγισε οιοδήποτε θέμα, όχι θέμα τόσο μεγάλης σημασίας, με μια απόλυτα ολιστική προσέγγιση βήμα-βήμα, καθαρά-καθαρά από την αρχή, εξηγώντας κάθε βήμα που κάνει.
Και βεβαίως δόθηκαν και υπάρχουν σε αυτό το νομοθέτημα, θα έρθουν επίσης μετά ως κυβερνητική τροπολογία, οι εγγυήσεις διαφάνειας τις οποίες υποσχέθηκα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, για τα θέματα του εξοπλιστικού.
Και δήλωσα χθες και δηλώνω και πάλι σήμερα ότι είμαι πάντοτε έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση που τείνει προς τη διαφάνεια, από κόμματα της αντιπολίτευσης ή φορείς, μέσα στο πλαίσιο της λογικής.
Διότι δεν διεκδικώ με κανένα τρόπο, ούτε διεκδικεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε διεκδικεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να το διεκδικήσει, την απόλυτη γνώση, της απόλυτης αλήθειας.
Κι επειδή η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τα θέματα διαφθοράς στα εξοπλιστικά, πρέπει αυτό να το αποφύγουμε. Όταν ζητάμε το υστέρημα της κοινωνίας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας, πρέπει προφανώς να διασφαλίζουμε ότι αυτό το υστέρημα πάει εκεί που πρέπει.
Ούτε εγώ διεκδικώ γνώση επιλογής συγκεκριμένου τύπου όπλου έναντι άλλου όπλου, για να είμαστε συνεννοημένοι. Διεκδικώ την πολιτική ευθύνη μιας συνολικής κατεύθυνσης την οποία σας εκθέτω.
Από κει και πέρα την πρόταση των όπλων την έχει η φυσική ηγεσία και την επιλογή των όπλων την έχει κατ΄ αρχήν ως γνώμη η Επιτροπή Εξοπλιστικών και το ΚΥΣΕΑ μετά.
Η προσέγγιση
Θέλω επίσης να κάνω άλλη μία δήλωση, γιατί υπάρχει ένας ευρύς διάλογος, για τα θέματα των ΑΣΣΥ, των υπαξιωματικών. Κι εκεί θα έρθει μια πλήρης προσέγγιση, πλήρης προσέγγιση, η οποία θα συνιστά αναβάθμιση και την οποία μελετάμε, δε θα συνιστά υποβάθμιση. Υποβάθμιση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα, παρεμπιπτόντως.
Θα συνιστά αναβάθμιση, στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης δύο βασικών ρόλων, που έχουν σε όλους τους προηγμένους στρατούς στον κόσμο. Τον διοικητικό ρόλο και τον ρόλο των χειριστών των προϊόντων της εξελιγμένης τεχνολογίας, που σιγά-σιγά αποκτά ο Στρατός.
Και βεβαίως θα υπάρχει και μισθολογική προσέγγιση σε όλα αυτά κι έχω εξηγήσει ότι αρχή μας είναι ότι ο μισθός και ο βαθμός δεν θα είναι ανάλογα. Ελέχθη κατά τη συζήτηση στην επιτροπή από συνάδελφο, από κυρία συνάδελφο, ότι δίνουμε βαθμούς γιατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε χρήματα. Όχι. Όχι, αυτό δεν είναι μια σοβαρή προσέγγιση. Όχι. Πρέπει να πετύχουμε βελτίωση των μισθολογικών απολαβών και το κάνουμε ήδη αλλά με υγιείς όρους. Όχι με όρους, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, να μοιράζουμε «καθρεφτάκια» σαν να απευθυνόμασταν σε ιθαγενείς κατά την ανακάλυψη ηπείρων. Καθαρές συζητήσεις.
Για την Τουρκία
Για την Τουρκία και τη συμμετοχή της στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως. Τοποθετήθηκα και εχθές πάλι. Είναι απλό και αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι μια συμμαχία, είναι κάτι άλλο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το πιο περήφανο εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χώρος δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των γυναικών.
Η άμυνα είναι άμυνα του εγχειρήματος, δεν είναι άμυνα χώρου ή χώρων. Και την άμυνα ενός εγχειρήματος που έχει καθαρό αξιακό πλαίσιο και που το αξιακό πλαίσιο ορίζεται μέσα στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί ορίζεται, δεν μπορούν παρά να το αναλαμβάνουν χώρες οι οποίες συνυπογράφουν το πλαίσιο.
Δεν μπορεί να το κάνουν χώρες που δεν έχουν δημοκρατία, που δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών, που δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Πώς θα το κάνουν αυτές οι χώρες;
Άρα, αν η Ευρώπη θέλει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια τρίτες χώρες, οι τρίτες χώρες βεβαίως να συμμετάσχουν υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνον έτσι, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτή είναι η κυβερνητική θέση. Και δεν είναι μια θέση «α λα καρτ» που αφορά την Τουρκία. Αφορά οιονδήποτε.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα του νομοθετήματος. Εμείς αυτό το νομοθέτημα το θεωρούμε ένα ακόμα τμήμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και όχι μια εμβαλωματική παρέμβαση που λύνει ορισμένα ζητήματα.
Ελέχθη ότι υπήρξε «αντίθεση» κλπ. Εγώ αυτό που παρατήρησα διαβάζοντας και τα πρακτικά για το διάστημα που δεν ήμουν παρών, είναι ότι από τα 80 άρθρα του νομοθετήματος παρατηρήσεις εξεφράσθησαν μόνο για τα 20. Εξ αντικειμένου λοιπόν θεωρώ ότι στα υπόλοιπα 60, δηλαδή στο 75% του νομοθετήματος, υπάρχει συμφωνία.
Έρχομαι όμως και στην ευρύτερη αντίληψη. Ελέχθη πριν από συναδέλφους, νομίζω όλους τους συναδέλφους, ως πρόβλημα το γνωστό δίπολο που ταλανίζει τον δημόσιο τομέα. Έλλειψη χρημάτων, έλλειψη προσωπικού. Και με αυτή τη γωνία προβλήθηκε η τοποθέτησή τους πάνω στο νομοθέτημα. Κύριοι συνάδελφοι, είναι λάθος αυτό και προσπάθησα να σας προειδοποιήσω και κατά την διαδικασία της Επιτροπής. Είναι λάθος. Δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα που έχουμε οπουδήποτε αλλού. Και εξηγούμαι.
«Πρόβλημα προσωπικού, υποστελέχωση»: Όχι, δεν υπάρχει εδώ υποστελέχωση. Μάλιστα σε πολλές κατηγορίες υπάρχει μεγάλη υπερστελέχωση. Σας καταθέτω στα πρακτικά τις συνολικές θέσεις γιατρών. Έχουμε σε όλο το σύστημα 80% στους γιατρούς, στα νοσοκομεία έχουμε 84%, στους νοσηλευτές έχουμε 94%, στις θέσεις οιασδήποτε ειδικότητας που είναι υπαξιωματικοί έχουμε 95%. Και εδώ τώρα ακούστε το ενδιαφέρον, ξέρετε πού έχουμε 183%; 183% στον δημόσιο τομέα; Στους κτηνιάτρους!
Ζήτησα στοιχεία, γιατί όταν το είδα εξεπλάγην, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση.
Έχουμε 174% ψυχολόγους. Έχουμε 122% πλήρωση θέσεων στους φαρμακοποιούς. Ρωτούσατε πριν πώς θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τα φαρμακεία νυκτός. Προσέξτε, έχουμε πληρότητα θέσεων 122%, για να έχετε και αριθμό είναι 180 φαρμακοποιοί για 11 φαρμακεία. Και σοβαρά, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτά τα φαρμακεία και το βράδυ; Δεν μπορούμε; Και βεβαίως μπορούμε. Έχουμε 115% στους οδοντιάτρους. Τα καταθέτω στα πρακτικά. Στη διάθεσή σας. Και προσέξτε, αυτό το προσωπικό, κοιτάξτε τις πληρότητες ασθενών τις οποίες σας είπα και προηγουμένως. 55% στο 401. Στο 404 38% πληρότητα. Στο Ναυτικό Νοσοκομείο που είναι «πρωταθλητής» 62%.
Στους κτηνιάτρους, αν λάβετε υπόψη σας ότι έχουμε 6 άλογα, κύριε συνάδελφε, πρέπει να είναι 20-30 κτηνίατροι ανά άλογο. Ελέχθη περίπου εδώ - και μου έκανε εντύπωση πρέπει να σας πω- με ένα αρνητικό πρόσημο η προσπάθεια των στελεχών του υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων να συμπαρασταθούν στο ΕΣΥ στα υπόλοιπα προβλήματά του. Δηλαδή στην πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ θα σας καταθέσω έναν χάρτη με το προσωπικό. Αυτός είναι ο χάρτης, με πράσινο είναι οι οδηγοί ΕΚΑΒ, με κίτρινο είναι οι γιατροί και με αυτό το ανοιχτό μπλε είναι οι στρατιωτικοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή είναι η προσφορά του υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία αποτυπωμένη σε χάρτη. Θεωρείτε ότι μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία αν αύριο το πολύ όλα αυτά αποσυρθούν; 294 πληρώματα ΕΚΑΒ, 64 οπλίτες γιατροί, 31 στρατιωτικοί γιατροί. Με αυτή τη στελέχωση και πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τα ραντεβού. Εβδομάδων καθυστερήσεις. Γιατί; Για έναν απλό και βασικό λόγο κυρίες και κύριοι και για αυτό το λόγο υπάρχει αυτό το νομοθέτημα μπροστά σας. Διότι πάσχει το σύστημα. Όχι ως προς την ποιότητα της ιατρικής υπηρεσίας καθεαυτής. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς. Αλλά πώς λειτουργεί.
Πάμε στα οικονομικά, διότι το ξέρετε ότι 82 γιατροί υπηρετούν παραδείγματος χάριν σε επιτελεία;
Μπορείτε να μου πείτε γιατί χρειαζόμαστε 82 γιατρούς για διοικητικές υπηρεσίες; Ο κος Παναγιωτόπουλος, το είπα και μπροστά του, το λέω και ενώ δεν παρίσταται, μου άφησε ένα φάκελο με τον οποίο μου διεκτραγωδούσε αυτό το οποίο έπρεπε να ασχοληθώ και ο οποίος το είπε ο ίδιος, δεν πρόλαβε να αντιμετωπίσει.
Πάμε τώρα στα οικονομικά των νοσοκομείων. Έχετε εκφράσει και αντίληψη ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν πληρώνονται τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ και για αυτό υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το παραμικρό οικονομικό σύστημα. Προϋπολογισμός του 401 το 2024. Θα σας τα καταθέσω. Πρόβλεψη εξόδων για τον χρόνο 34 εκατομμύρια ευρώ. Τον προηγούμενο χρόνο είχαν έξοδα 51 εκατομμύρια και τον επόμενο χρόνο προβλέπουν ότι θα έχουν έξοδα 34 εκατομμύρια. Μετα τα έξοδα τους είναι 53 εκατομμύρια.
Και στα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ, κάνουν υπερεκτίμηση για να βγαίνει ο λογαριασμός. 57%, 40,4 εκατομμύρια με μέσο όρο των προηγουμένων ετών 23 εκατομμύρια. Και βέβαια παίρνουν 17,4 εκατομμύρια. Δεν υπάρχει κανένα λογιστικό σύστημα σοβαρό που να τους υποστηρίζει. Έχω ζητήσει δωρεά και έχει γίνει από το Ίδρυμα Νιάρχου, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα, να ξέρουμε τι γίνεται.
Και τι γίνεται με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ; Εδώ είναι το πιο «ωραίο». Ο ΕΟΠΥΥ έδωσε το διάστημα 2020-2023 80,1 εκατομμύρια. Από αυτά όμως στα στρατιωτικά νοσοκομεία έμειναν τα 51,7, τα 28,4 πήγαν για εισφορές σε ταμεία. Αυτά είναι που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ, αυτά πήραν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αυτά πήγαν στα ασφαλιστικά ταμεία, από πού κι ως πού; Θα μου πείτε, έψαξα να βρω από πού κι ως πού; Και θα σας το πω αμέσως για τα πρακτικά αν θέλετε. Νόμος 913/2001, υπογραφή Άκης Τσοχατζόπουλος, κρυμμένο στην τελευταία σελίδα: «Προσόδους, λόγος παροχής υπηρεσιών και πάσης φύσεως διευκολύνσεων, εξυπηρετήσεων, της Πολεμικής Αεροπορίας σε τρίτους». Αυτό είναι η διατύπωση με την οποία άρχισαν να περνάνε χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ τότε στο ταμείο της Αεροπορίας και μετά γενικεύθηκε, χωρίς να υπάρχει καν νομική εξουσιοδότηση και στα υπόλοιπα ταμεία. Για τα πρακτικά.
Μπορούμε να τα μαζέψουμε, για να συνεννοηθούμε; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι αυτό το οποίο αναλύθηκε, δεν είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη χρημάτων, είναι η πλήρης έλλειψη σοβαρού συστήματος διοίκησης, το οποίο να μπορεί να επιτρέψει οι ιατρικές υπηρεσίες να έχουν την ανάλογη στήριξη.
Αυτό είναι το πρόβλημα, επί λανθασμένης βάσεως έγιναν οι τοποθετήσεις και αυτό επιχειρούμε να θεραπεύσουμε με αυτό το νομοθέτημα, με λάθος υπόθεση εργασίας ξεκινήσατε. Έρχομαι τώρα γρήγορα σε αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει. Τι λύνουμε εδώ; Λύνουμε μια σειρά από θέματα: Ανορθολογική κατανομή προσωπικού. Σας είπα ότι έχουμε το προσωπικό ήδη, όμως το ξέρετε ότι έχουμε εφτά παιδιάτρους; Εφτά παιδιάτρους στο ΝΝΑ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών; Θα μου πείτε «τι κακό είναι να έχεις εφτά παιδιάτρους;». Θα σας απαντήσω. Δεν έχουμε καν παιδιατρική κλινική. Και αυτούς τους παιδιάτρους δεν έχει δυνατότητα ο Υπουργός, ο όποιος Υπουργός, να τους μετακινήσει από το ΝΝΑ στο 401. Δεν μπορεί με την υπάρχουσα νομοθεσία.
Βγάζει καμιά λογική όλο αυτό το σύστημα; Πείτε μου να καταλάβω. Και όμως εδώ άκουσα προηγουμένως, δεν μπορείτε να πάρετε τους γιατρούς από το φυσικό τους χώρο, λες και αν μετακινήσεις έναν γιατρό από το 251 στο 401 δημιουργείται ζημιά στον γιατρό. Η απόσταση είναι 500 μέτρα.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ορθολογική διανομή προσωπικού. Χρειαζόμαστε για να γίνει αυτό διακλαδικότητα. Χρειαζόμαστε δυνατότητα να μετακινούμε όταν χρειάζεται γιατρό για να παράσχει ένα χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες του σε ένα άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Χρειαζόμαστε να βελτιώσουμε την οικονομική διαχείριση και το κάνουμε. Θεσμοθετήσαμε ειδικό φορέα προϋπολογισμού κάθε νοσοκομείο για να κάνει σοβαρό προϋπολογισμό και σοβαρό απολογισμό. Δεν υπήρχαν όλα αυτά μέχρι τώρα.
Βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Διευρύνουμε το ωράριο γιατί αυτό είναι καθολική απαίτηση όλων, η διεύρυνση του ωραρίου. Και επίσης, επιτρέπουμε στελέχη να έχουν πρόσβαση και σε μη στρατιωτικά νοσοκομεία και φαρμακεία. Καταρχήν καταθέτω τοποθετήσεις συνδικαλιστικών τους φορέων που τα ζητούσαν αυτά τα πράγματα και τα τρία στα πρακτικά.
Σας εξήγησα επίσης ότι τα φαρμακεία με το προσωπικό μας μπορούν να λειτουργήσουν. Ως προς τα υπόλοιπα δε, τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με συγχωρείτε, θέλω να το κατανοήσω γιατί εμένα μου ζητήθηκε από τα Επιτελεία και το δέχτηκα και αποτυπώνω τη βούληση εδώ.
Αλλά θεωρείτε ότι είναι δεύτερης κατηγορίας οι στρατιωτικοί και δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής; Ιδιωτικοποίηση είναι αυτό;\
Η δυνατότητα του ανθρώπου που έχει πρόβλημα υγείας να διαλέγει ο ίδιος ποιος θα του παράσχει τις υπηρεσίες και να μην τον υποχρεώνω εγώ κατ΄ ανάγκη να πάει στο στρατιωτικό νοσοκομείο, αυτό είναι ιδιωτικοποίηση; Ό,τι θέλει θα κάνει. Τη δυνατότητα μου ζήτησε και θεωρώ ότι ως Έλληνας πολίτης πρέπει να την έχει όπως την έχει και κάθε άλλος δημόσιος υπάλληλος. Έπρεπε να του την κόψω για να μην κατηγορηθούμε για ιδιωτικοποίηση;
Χαίρομαι που συμφωνήσαμε στο Διακλαδικό Κέντρο Τραύματος. Χαίρομαι που συμφωνήσαμε στη χορήγηση δελτίων ταυτότητας στους στρατιωτικούς. Έρχομαι στους ΕΠΟΠ και τελειώνω με αυτό, γιατί έγινε μεγάλη συζήτηση, τα υπόλοιπα μπορώ να τα πω και στην δευτερολογία μου. Γιατί η παράταση του χρόνου των ΕΠΟΠ;
Καταλαβαίνω ότι ο καθένας που τοποθετήθηκε έχει δεχθεί το λιγότερο 10 τηλεφωνήματα. Εγώ δέχτηκα μερικές χιλιάδες τηλεφωνήματα. Δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την ανάγκη να αλλάξει αυτό και να μείνω στην παλιά ρύθμιση; Είχαμε λόγο να πάρουμε το πολιτικό κόστος, αυτό το οποίο παίρνουμε με αυτή την διάταξη; Γιατί το κάνουμε; Είμαστε κακοί άνθρωποι και όλοι οι άλλοι σε αυτή την αίθουσα είναι καλοί άνθρωποι; Δεν συμφωνήσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μείνουν 35 χρόνια οι ΕΠΟΠ; Δεν αυξάνουμε τον χρόνο παραμονής τους; Εάν δεν αλλάξουμε τις αποστάσεις χρόνου τι θα συμβεί; Θα σας πω τι θα συμβεί, αυτό που έχει σχεδόν ήδη συμβεί. Ξέρετε πόσοι στρατιώτες ΕΠΟΠ υπηρετούν σήμερα; Θα σας πω εγώ. 676. Θυμίζω ότι στη λέξη ΕΠΟΠ εμπεριέχεται το Ο που σημαίνει οπλίτης. Έχουμε, λοιπόν, 676 στρατιώτες. Ξέρετε πόσους επιλοχίες έχουμε; 19.485.
Με συγχωρείτε, αυτά όλα αντέχουν σε κριτική; Όλα αυτά που σας περιγράφω σήμερα αντέχουν σε κριτική και δεν χρειάζονται μεταρρύθμιση;
Συμπέρασμα
Καταλήγω, για να μη σας κουράζω. Κύριοι συνάδελφοι, μπορούμε να συζητάμε, θα μιλήσω και μετά για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ γιατί στην πραγματικότητα όλες οι τροπολογίες αφορούν τον νόμο Βενιζέλου ο οποίος εγώ θεωρώ ότι ήταν μία γενναία προσπάθεια του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Πρέπει να καταλήξουμε μαζί σε μια βασική υπόθεση εργασίας και θα σας παρακαλέσω να τη συνυπογράψουμε, ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας. Όλα αυτά που κάνουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εν κενώ, δεν είναι όπως το συνταξιοδοτικό. Δεν είναι όπως ρυθμίζουμε άλλα θέματα του δημόσιου τομέα. Όλος αυτός ο μηχανισμός ο μεγάλος μηχανισμός πρέπει να μπορεί να είναι αξιόμαχος έναντι ενός αντιπάλου δεκαπλάσιου από αυτόν.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη συνήθη, θα μου επιτρέψετε μέσα σε εισαγωγικά την έκφραση, «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία. Δεν παραφρόνησα και αποφάσισα να επισωρεύσω στο κεφάλι μου και στην Κυβέρνηση πολιτικό κόστος σε κάθε νομοθέτημα που φέρνω επειδή έχουμε πολιτική μυωπία και δεν καταλαβαίνουμε ότι δυσαρεστούμε κάποιους. Το κάνουμε γιατί έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Γιατί αν, μακριά το κακό, έρθει η κακιά η ώρα, ανοίγω παρένθεση, ο μόνος τρόπος να την αποφύγουμε είναι να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε, κλείνω την παρένθεση, αυτός ο μηχανισμός με μία συνολική αντίληψη να κάνουμε χατίρια όπου χρειάζεται και να αφήνουμε να δημιουργηθεί σιγά-σιγά ένας στρατός υποστρατήγων και στρατηγών χωρίς στρατιώτες, διότι εκεί πάμε, δεν οδηγεί κάπου.
Και επειδή ο πατριωτισμός προφανώς δεν είναι κτήμα ενός ανθρώπου, προφανώς δεν είναι κτήμα μιας κυβέρνησης, προφανώς δεν είναι κτήμα ενός κόμματος, σας ζητώ όπως σας ζητώ από την αρχή τη στήριξή σας στα αυτονόητα απαραίτητα. Διότι τα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν πολιτικές επιλογές, αποτελούν επιλογές της ανάγκης. Της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο.
Σας ευχαριστώ πολύ».