Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου, στην Αθήνα, η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για την εκπόνηση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων, που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Η ημερίδα απευθυνόταν σε δημάρχους, αντιδημάρχους, γενικούς γραμματείς δήμων, ειδικούς συμβούλους δήμων καθώς και στα αρμόδια στελέχη των δήμων. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων στην ομιλία του τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη οργάνωση και λειτουργία των δήμων είναι να υπάρχει σε μια επικαιροποιημένη μορφή το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ανά υπηρεσία και τομέα δράσης. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, υπενθύμισε ότι η ΕΕΤΑΑ, 14 χρόνια πριν, το 2010, με σκοπό την υποστήριξη των νέων δήμων του «Καλλικράτη», συνέταξε 10 πρότυπους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σήμερα, οι πρότυποι αυτοί ΟΕΥ χρειάζονται επικαιροποίηση και βελτίωση για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις νέες αρμοδιότητες των δήμων που προκύπτουν από ένα πολύπλοκο και εκτεταμένο θεσμικό πλαίσιο διαφορετικών υπουργείων και ο δεύτερος με την αναγκαιότητα που προκύπτει από τις διατάξεις του Ν. 5056/2023 σύμφωνα με τις οποίες οι δήμοι καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, να τροποποιήσουν τον ΟΕΥ τους ενσωματώνοντας σε αυτόν τις αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε ενδεικτικά στις δράσεις και τα έργα με τα οποία η εταιρία υποστηρίζει τους δήμους όπως, την τεχνική υπηρεσία, το πρόγραμμα προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τη διαχείριση πιλοτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, την ενημέρωση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσα από την ιστοσελίδα της, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τις εκδόσεις – οδηγούς κ.λ.π. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του τόνισε ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει οργανωμένα και αποτελεσματικά ένας δήμος είναι να έχει στη διάθεσή ένα πολύ βασικό εργαλείο, τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος καθορίζει τις αρμοδιότητες των δημοτικών υπηρεσιών, την οργάνωση και διοίκησή τους καθώς και τη στελέχωσή τους. Και δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες των δήμων προκύπτουν από ένα πολύπλοκο και εκτεταμένο θεσμικό πλαίσιο διαφορετικών υπουργείων, το οποίο συνεχώς αλλάζει, είναι αναγκαία η συνεχής προσαρμογή του στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου. Και αυτήν τη πολύπλοκη και σπουδαία για μας τους δήμους, δουλειά την έχει αναλάβει με επιτυχία η ΕΕΤΑΑ με τον οδηγό σύνταξης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος έχει σταλεί σε όλους τους δήμους και στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έκανε την παραμικρή παρατήρηση, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των στελεχών της ΕΕΤΑΑ. 

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ακόμη ότι η λειτουργία ενός δήμου στη βάση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, είναι προς όφελος και των ίδιων των εργαζομένων, καθώς θα γνωρίζουν τα καθήκοντά τους, το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, ενώ θα συμβάλει και στην σωστή αξιολόγησή τους. 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την εκπόνηση των νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων από την ΕΕΤΑΑ και συνεχάρη όσους συνεργάστηκαν για τον σκοπό αυτό, τονίζοντας ότι μέσα από την συμμετοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης και την αγαστή συνεργασία, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την ΕΕΤΑΑ ως τον φορέα εκείνο που συνδράμει τους ΟΤΑ στη λειτουργία τους και την ανάπτυξη της κανονικότητας σε κάθε έκφανση της δραστηριότητας τους. «Στόχος όλων μας είναι να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, μέσα από τη συνεργασία με όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε ότι, ήδη γίνονται συζητήσεις με σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας ΕΕΤΑΑ – Αποκεντρωμένης πάνω σε συγκεκριμένους τομείς. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ακόμη και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης. 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από στελέχη της ΕΕΤΑΑ, του υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. 

Θα ακολουθήσει δεύτερη αντίστοιχη ημερίδα στις 23 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη.