Στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα την επανάσταση των βιοεπιστημών: καινοτομίες για περίπλοκα προβλήματα.

Ξεκινώντας την εισήγηση του ο συντονιστής του πάνελ Bασίλης Κοντοζομάνης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι ο τομέας της βιοτεχνολογίας αποδείχθηκε σωτήριος την περίοδο της πανδημίας εξαιτίας των εμβολίων RNA. Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες επενδύουν στην ανάπτυξη αυτού του τομέα με την ανάπτυξη γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών.

Ο Ori Hadomi, VP New Business Development & Partnerships, Medtronic, Israel, τόνισε ότι η συγκέντρωση δεδομένων πρέπει να γίνει φάρος γνώσης με στόχο την καλύτερη θεραπεία του ασθενή. Ουσιαστικά πρέπει ο αλγόριθμος να παίρνει εκείνη την πληροφορία που θα τον οδηγήσει στη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Εξέφρασε ωστόσο την έντονη ανησυχία του ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο δύσκολή στην αναζήτηση χρημάτων για αυτές τις επενδύσεις.

Η Άντζελα Σπαθάρου, ΕΜΕΑ Ηealthcare &Life Sciences Leader, ΙΒΜ, UK, μιλώντας για τη μελέτη του γονιδιώματος τόνισε ότι προκύπτει η δυνατότητα να οπτικοποιούνται και να ψηφιοποιούνται τα δεδομένα του ασθενή, γεγονός που μπορεί στο άμεσο μέλλον να λειτουργήσει ακόμα και στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κοτσιώπουλος, ανέφερε ότι οι γονιδιακές θεραπείες είναι οι νέες μεγάλες προκλήσεις του συστήματος Υγείας. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο ελέγχου για να καταγράφει τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες που δίνουν οι υπηρεσίες με στόχο την αναβάθμιση τους αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο Νικόλαος Γαλακάτος, Global Head of Blackstone Life Sciences, Cambridge, USA, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να φτάσουμε κάποτε από το ένα χάπι την ημέρα στο ένα χάπι και τέλος, έχοντας πετύχει σε άμεσο χρόνο την τέλεια θεραπεία.

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen, ανέφερε εμφατικά ότι σε καμία περίπτωση κάθε τρελή ιδέα δεν μπορεί να θεωρείται καινοτομία. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος ανάπτυξης βιοεπιστημών με τη συνεργασία διακεκριμένων πανεπιστημίων του κόσμου, όπως το MIT αλλά σίγουρα αυτό που προέχει είναι να γίνουν δομικές αλλαγές στο ελληνικό σύστημα.