Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί η επιτυχής έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε το Ελληνικό Δημόσιο με το 15ετές ομόλογο, εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας.
Η Ελλάδα άντλησε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,45%, ενώ το βιβλίο προσφορών έκλεισε με τη ζήτηση για το νέο 15ετές να ανέρχεται στα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερακαλύπτοντας τέσσερις φορές τον στόχο και πιστοποιώντας το μεγάλο ενδιαφέρον των αγορών για το ελληνικό χρέος.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα μας και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες του Ιουνίου, ενώ τον Σεπτέμβριο αρχίζει ο κύκλος αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους, με τη χώρα μας να έχει θέσει ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους.
«Τα αποτελέσματα της έκδοσης πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού», δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Σε συνδυασμό με την προαναγγελία του πρωθυπουργού ότι η χώρα μας θα καταβάλει πρόωρα μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου, η χθεσινή πετυχημένη έξοδος στις αγορές -μάλιστα σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- συνιστά ένα σαφές μήνυμα προς τους οίκους αξιολόγησης όσον αφορά στη φερεγγυότητα και τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα αντικατέστησε δύο παλαιότερους τίτλους που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν την επόμενη διετία και θα επιβάρυναν το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.