Η συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ήταν σαφής για τα όσα έγιναν στη Γαλλία το βράδυ των ευρωεκλογών, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν: «Και η εκλογική βραδιά μετατράπηκε σε δράμα. Ανακοινώνοντας την Κυριακή, στον απόηχο των πρώτων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ο Εμανουέλ Μακρόν βύθισε ξαφνικά το πολιτικό τοπίο και το έθνος στο άγνωστο.
Μόλις ολοκλήρωσε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία και ολοκληρώθηκε με μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης, με 31,47% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεργοποίησε το συνταγματικό πυρηνικό όπλο, αυτό που του επιτρέπει να παραπέμψει όλους τους βουλευτές στους ψηφοφόρους.
Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος μία εβδομάδα αργότερα, στις 7 Ιουλίου». Είναι σίγουρο ότι ο Γάλλος πρόεδρος περίμενε την ήττα του, καθώς οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν. Η Μαρίν Λεπέν έχει καταφέρει να διεισδύσει για τα καλά στην αστική τάξη και στον αγροτικό κόσμο. Γιατί, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε εκλογές; Εχει τίποτα να κερδίσει; Αλλωστε, προεδρικό είναι το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία και οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την ευρωκάλπη είναι πολύ δύσκολο ως απίθανο να είναι καλύτεροι από τους τωρινούς και να ευνοούν το κόμμα του.
Εκείνος θεωρεί πως έχει να κερδίσει. Υπολογίζει πως το 31%+ της Γαλλίδας πολιτικού δεν θα αποτυπωθεί σε έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ελέω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Θέλει να τη σταματήσει με κάθε τρόπο. Αλλά ακόμα και αυτό αποτελεί τεράστιο ρίσκο, καθώς η πρόθεση του Γάλλου προέδρου είναι προφανής στους ψηφοφόρους. Αν μάλιστα δεν του βγει, θα ακολουθήσει θύελλα. Επρεπε να αντιδράσει και δη κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος;
Ας δούμε τι λέει η αριστερή εφημερίδα «Le Monde»: «Παίζοντας με τη φωτιά, ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να καταλήξει να καεί, παρασύροντας ολόκληρη τη χώρα στη φωτιά», λέει στη στήλη της η αρθρογράφος της εφημερίδας Σολέν ντε Ρουάερ και προσθέτει: «Ανακοινώνοντας τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, μετά τη συντριπτική νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης, ο αρχηγός του κράτους επιδιώκει να δημιουργήσει εκτροπή και να αποφύγει τη μετεκλογική εκκαθάριση στο δικό του στρατόπεδο. Μια τρελή επικίνδυνη επιχείρηση». Και αναρωτιέται για τον Γάλλο πρόεδρο: «Μαθητευόμενος μάγος; Παίκτης πόκερ; Πυρομανής πυροσβέστης;» Ολον αυτόν τον καιρό, ο Εμανουέλ Μακρόν, βλέποντας την ήττα για το κόμμα του, Renaissance (Αναγέννηση), να έρχεται, επιχείρησε ως τακτικιστής που είναι να παρασύρει τη Μαρίν Λεπέν σε διάλογο για μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι π.χ. η Ουκρανία.
Γνωρίζοντας τη σχέση της Γαλλίδας πολιτικού με τη Μόσχα, ήθελε να την ταυτίσει για άλλη μια φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για στρατιωτική ανάμιξη του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ηταν τα όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι πολίτες της χώρας του; Ηταν τα όσα είπε μια απέλπιδα προσπάθεια να λάβει έστω και την τελευταία στιγμή συστημική στήριξη; Γνωρίζοντας ότι όλοι την παρατηρούν προσεκτικά, η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης δεν έπεσε στην παγίδα. Το θέμα συζήτησης, όμως, δεν άρεσε καθόλου τους Γάλλους, που είναι ήδη αντιμέτωποι με σοβαρά θέματα στην καθημερινότητά τους και δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Κινήσεις τακτικής
Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας απέναντί του μια πολύ επικίνδυνη πολιτικό, η οποία ξέρει να περιμένει. Ομως, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι προφανές πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να αποτρέψει την παράδοση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2027 στην –επικίνδυνη για το ευρωατλαντικό οικοδόμημα– Μαρίν Λεπέν. Επίσης, είναι προφανές πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει ούτε κατά διάνοια να τεθεί υπό πολιτική ομηρία. Η κίνησή του, λοιπόν, για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών είναι ίσως το τελευταίο βέλος που είχε απομείνει στη φαρέτρα του...
Η Ευρώπη, η Δύση, όλος ο κόσμος παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γαλλία με κομμένη την ανάσα. Μια νέα ήττα του Εμανουέλ Μακρόν, σε συνδυασμό με την ήττα στις ευρωεκλογές του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς, που σηματοδοτεί την εξασθένιση του γαλλο-γερμανικού άξονα, αλλά και την πιθανή έλευση στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, θα άλλαζε δραστικά το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο. Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη. Μένει να δούμε αν οι εξελίξεις θα δικαιώσουν τις δύσκολες αποφάσεις του...