Ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην 'Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου θα διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο «οδικός χάρτης»
Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε ένα «οδικό χάρτη» επαφών όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:
- Πολιτικό διάλογο (ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου)
- Θετική ατζέντα (ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου).
- Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και
- Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη).
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε podcast του Politico ανέφερε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια «σκληρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές.
Επανέλαβε επίσης το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και την ανάγκη για συνεχή οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, εν μέσω ορισμένων διεθνών επικρίσεων για την Ελλάδα που απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα.
«Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι προσβλέπει στη βελτίωση της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια «αλλαγή ύφους» τους τελευταίους μήνες. Παρά τις επίμονες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας - ιδίως τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο - ο Μητσοτάκης είπε ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν.
«Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής του ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», είπε. «Υπάρχουν win-win τομείς που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί».