Η σημερινή συνέντευξη του Νίκου Δένδια στα ΝΕΑ αποτυπώνει με σαφήνεια που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, ότι οι θέσεις και η στρατηγική που διατύπωσε και ακολούθησε η κυβέρνηση θα οδηγούσαν στη χάραξη ενός πλαισίου στη βάση του διεθνούς δικαίου για συγκεκριμένα ζητήματα και όχι εφ’ όλης της ύλης.
του Χάρη Παυλίδη
Ορθώς ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι ο διάλογος δεν συνιστά υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις ενδοτισμό, και βεβαίως προαναγγέλοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν διακατέχεται ούτε από στερεότυπα, αλλά ούτε και από εμμονές ιστορικού περιεχομένου.
Η συνύπαρξη της Ελλάδας με την Τουρκία σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας δεν διασφαλίζεται με προκλήσεις και πατριωτική ρητορεία, αλλά ούτε και με ακινησία που εκλαμβάνεται ως αδυναμία από την άλλη πλευρά. Η συνεννόηση με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας είναι μονόδρομος.
Αρκεί οι δύο πλευρές και κυρίως η Τουρκία, να εργασθούν με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης των σχέσεων σε τομείς που σε διμερές επίπεδο θα αποκαταστήσουν το σημερινό κλίμα. Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια αποτελούν ένα σοβαρό και τολμηρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν. Αντιθέτως η απουσία διαλόγου δίνει χώρο στον εθνικισμό και στον αδιέξοδο πατριωτισμό που ενίοτε οδηγεί σε αδιέξοδα και εθνικές περιπέτειες. Είναι πλέον στο χέρι της Τουρκίας να δείξει ότι μπορεί να προσαρμοσθεί στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και να επιστρέψει στον ευρωπαϊκό δρόμο που έχει εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια.
Εάν αυτό συμβεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο, που θα εγκαινιάσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών, αντίστοιχης με εκείνη του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ.