Ελληνικό ποδόσφαιρο και προγραμματισμός έχουν πάρει… διαζύγιο εδώ και χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ανά τακτά διαστήματα, στην ΕΠΟ συζητούν για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, οι οποίες γίνονται… λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών του πολύπαθου χώρου. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Οι όποιες αλλαγές αποφασίζονται και υλοποιούνται δεν συνοδεύονται από οικονομοτεχνικές μελέτες, έτσι ώστε τα πρωταθλήματα, ειδικά των μικρότερων κατηγοριών, να είναι βιώσιμα και να μην παρατηρούνται αποχωρήσεις συλλόγων στη διάρκεια της σεζόν.

Οι αναδιαρθρώσεις απασχολούν την ομοσπονδία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις εδώ και 68 χρόνια! Με βασικό πρόσχημα την αναβάθμιση του «προϊόντος», οι κυβερνώντες της χώρας έκαναν παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία του μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τις ομάδες της εκλογικής τους περιφέρειας, ευελπιστώντας ότι θα αποσπάσουν μερικές εκατοντάδες ψήφους παραπάνω. Και φέτος φυσικά το κεφάλαιο «αναδιάρθρωση των κατηγοριών» άνοιξε στην ΕΠΟ. Η διοίκηση του Μάκη Γκαγκάτση επιθυμεί να παρέμβει στον ποδοσφαιρικό χάρτη προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές. Ποιες;

Η Super League από 14 να αυξηθεί σε 16 ομάδες.

Η Super League 2 από δύο ομίλους των 10 να μετατραπεί σε ενιαία κατηγορία 16 ομάδων.

Η Γ’ Εθνική, που φέτος ξεκίνησε με 72 ομάδες σε τέσσερις ομίλους, να περιοριστεί σε δύο ομίλους των 10 ή 12 ομάδων και να να είναι μια ημιεπαγγελματική κατηγορία. Το συγκεκριμένο πείραμα έχει γίνει και σε παλαιότερες εποχές και δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Και, τέλος, να επανέλθει η Δ’ Εθνική, η οποία καταργηθεί, με τη συμμετοχή ως και 140 ομάδων που θα χωριστούν σε 10 ή 12 ομίλους - με γεωγραφικά κριτήρια ώστε να περιοριστούν τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων που είναι ερασιτεχνικά. Η εκ νέου σύσταση της τέταρτης τη τάξει κατηγορίας προκάλεσε αντιδράσεις στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος, όπως ισχυρίζονται οι παράγοντες, να μειωθεί το ενδιαφέρον των τοπικών πρωταθλημάτων. Προς το παρόν το θέμα είναι ανοιχτό και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της χρονιάς. Αλλωστε, βάσει κανονισμών, οι αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις κατηγοριών εφαρμόζονται από τη μεθεπόμενη περίοδο. Επομένως, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, θα υλοποιηθεί την περίοδο 2026-27.

Πώς αντιδρούν οι παράγοντες; Στη SL1 θεωρούν το πρωτάθλημα είναι άκρως ανταγωνιστικό με 14 ομάδες και δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγές. Και στη SL22 εκτιμούν ότι το πρωτάθλημα δεν πρέπει να ενοποιηθεί σε έναν όμιλο των 16 ομάδων.

Άλλες επτά φορές άλλαξαν τα πρωταθλήματα!

Η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου εφαρμόζεται από την εκάστοτε αθλητική ηγεσία της Ελλάδας σε συνεργασία και υπό την έγκριση της ΕΠΟ. Η πρώτη επιβλήθηκε 1967 από τη χούντα, οπότε καταργήθηκε η Γ’ Εθνική και επανήλθε το πρωτάθλημα πρωταθλητριών ΕΠΣ ενώ οι όμιλοι της Β’ Εθνικής μειώθηκαν από τρεις σε δύο (και το 1969 ξανάγιναν τρεις).

Το 1975 αποφασίστηκε η αφαίρεση δύο ομάδων από την Α’ Εθνική, η οποία συνδυάστηκε με παράλληλη μείωση των ομίλων της Β’ Εθνικής ξανά σε δύο, σχήμα που διατηρήθηκε έως την αγωνιστική περίοδο 1982–83.

Το 1983, το 1988 και το 1989 υπήρξαν τρεις νέες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης, με τη μείωση των ομάδων της Α’ Εθνικής σε 16, την ενοποίηση των δύο ομίλων της Β’ Εθνικής σε έναν όμιλο και την εισαγωγή δύο ομίλων στη Γ’ Εθνική (αρχικά, και κατόπιν την ενοποίησή της σε έναν όμιλο). Κατόπιν η Α’ Εθνική επανήλθε σε 18 ομάδες, για να μειωθούν αργότερα σε 16.

Αναδιάρθρωση έγινε του 2013 επανέφερε τις ομάδες της α’ κατηγορίας σε 18 και τους δύο ομίλους στη Β’ αλλά και τη συγχώνευση της Γ’ Εθνικής με την Δ’ Εθνική σε μία νέα Γ’ Εθνική κατηγορία. Νέα αναδιάρθρωση έγινε το 2019 οπότε επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές εθνικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την παράλληλη δημιουργία της νέας Super League 2 και τον… υποβιβασμό της Β’ Εθνικής και της Γ’ Εθνικής σε τρίτο και τέταρτο επίπεδο αντίστοιχα.

Με την αναδιάρθρωση, που έγινε το καλοκαίρι του 2021, η Super League 2 συγχωνεύθηκε με τη Β’ Εθνική (Football League) σε μία νέα Κατηγορία (Super League 2) στην οποία αυτή τη φορά επανήλθαν οι δύο όμιλοι, και η Γ’ Εθνική κατηγορία επανήλθε ως τρίτο επίπεδο, ερασιτεχνικό…