Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν για δεύτερη συνεχή μέρα την παρέμβαση του υπουργού Υγείας. Οι λύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών, περιλαμβάνουν νέα μέτρα και την εντατικοποίηση άλλων, που είχαν, ήδη ληφθεί, τους δύο προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα:

Το ΙΦΕΤ, προχωρεί σε αύξηση των παραγγελιών για τις δραστικές ουσίες με την παγκόσμια έλλειψη, ανεξαρτήτως κόστους – χωρίς να επιβαρύνεται, πάντως, ο πολίτης- προκειμένου οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να παρασκευάζουν περισσότερα φάρμακα.

Ο ΕΟΦ θα ενημερώνει καθημερινά τους γιατρούς για τα διαθέσιμα φάρμακα, ώστε να προσαρμόζουν τη συνταγογράφηση, με σκευάσματα ίδιας δραστικής ουσίας.
Με τη συνεργασία ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ και με σχετικές οδηγίες προς τους γιατρούς , θα υπάρχει ευελιξία κατά την εκτέλεση μιας συνταγής από τους φαρμακοποιούς, ώστε να δίνεται ένα φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, ελλείψει ενός άλλου.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρινόμενη στο αίτημα του υπουργείου Υγείας συνεχίζει την εντατικοποίηση στην παρασκευή φαρμάκων, έχοντας περιορίσει, ήδη, σημαντικά το πρόβλημα των ελλείψεων, το οποίο σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Δανία έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αναμένεται να υπάρξει ανατιμολόγηση ορισμένων φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μη λείψουν από την ελληνική αγορά, (και ανα αντικατασταθούν από άλλα ακριβά) καθώς οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν πως είναι επιζήμια για τις ίδιες η διάθεσή τους στη χώρα μας.

Πάντως, μετά τη χθεσινή δέσμη μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης ζητεί τη λήψη συλλογικών αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν, ακόμα και από σκευάσματα ευρείας χρήσης, ενώ το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει μπαράζ ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες.

Λίστα φαρμάκων με επιλογές από αναλγητικά, αντιβηχικά και φάρμακα για το κρυολόγημα αναμένεται να αναρτήσει τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΦ. Την ώρα που οι ιώσεις σαρώνουν, τα φαρμακεία στερεύουν και οι πολίτες ψάχνουν απεγνωσμένα για να εφοδιαστούν με το κατάλληλο σκεύασμα.

Τι οδήγησε στις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά
Η μεγάλη ζήτηση κυρίως σε παιδικά φάρμακα λόγω των ιώσεων και της εποχικής γρίπης, οι εξαγωγές φαρμάκων δεδομένου πως η Ελλάδα με βάση τη νομοθεσία έχει χαμηλές τιμές, οπότε το κέρδος από την εξαγωγής σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δη στη Γερμανία είναι σημαντικό, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε παραγωγικές μονάδες της Ασίας (Κίνα και Ινδία κυρίως”) εξαιτίας της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους και η μείωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που διατίθεται από τις φαρμακευτικές στην Ελλάδα λόγω μείωσης κόστους, είναι οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτή η κατάσταση στα φαρμακεία.

Από τα ράφια εδώ και αρκετές εβδομάδες λείπουν εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και πολύ γνωστά αναλγητικά… αλλά και κολλύρια, κρέμες για τον απλό έρπητα, μέχρι και φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, για την υπέρταση, για τον σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

“Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας: Δουλεύουν μέρα νύχτα τα εργοστάσια
“Αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός. Τονίζουμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως τονίζει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης.

“Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης” σημειώνει η ΠΕΦ.

ΣΦΕΕ: Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σημειώνει πως δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Αυτού του είδους οι ελλείψεις, όπως εξηγεί, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη φέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων.

Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται.

Επιπλέον, με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, λέει ο ΣΦΕΕ, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

“Σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης.

Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του – Διεθνείς και Ελληνικές – καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα” τονίζει σε ανακοίνωσή του.