Ελλάδα- Τουρκία: Τώρα είναι η ευκαιρία!

100
Pexels

Είναι να απορεί κανείς με τα μυαλά που κουβαλάνε ορισμένοι «τηλεδημοσιογράφοι», μεταξύ αυτών και εγνωσμένου κύρους διεθνολόγοι, που δεν καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία θα είναι εκεί και μετά την παρέλευση του κορωνοϊού.

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να ρυμουλκηθεί και ως εκ τούτου θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχθούμε ότι ο γεωγραφικός χάρτης δεν θα αλλάξει. Αυτό προφανώς θα πρέπει να το αποδεχθούν και οι γείτονες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να συνεννοηθούμε επί του πραγματικού.

Είναι γεγονός ότι η «ένταση» ως προϊόν «πουλάει» και στις δύο πλευρές. Ωστόσο αυτή η συνταγή όποτε χρησιμοποιήθηκε αποδείχθηκε ότι οδήγησε σε αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση δεν βοήθησε τα εθνικά συμφέροντα σε ό,τι μας αφορά, ενώ η χώρα δεν αποκόμισε κάποια «αντισταθμιστικά» οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο. Εν ολίγοις η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, αντί να φουσκώνει τα στήθη ορισμένων από… εθνική υπερηφάνια καθώς και τα μυαλά τους, δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιδείξει ηγετική ανωτερότητα. Αρκεί βέβαια και ο γείτονας να αντιληφθεί ότι η πολιτική αστάθεια στη χώρα του δεν μπορεί να εξαχθεί, μια και όσες φορές το επιχείρησε στράφηκε εναντίον του.

Και στην μια πλευρά και στην άλλη υπάρχουν σοβαροί και συνετοί άνθρωποι που μπορούν να συνεννοηθούν χωρίς να θέσουν εν αμφιβόλω τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αφήσουν την πρωτοβουλία στους «ειδικούς» των τηλεοπτικών παραθύρων.

Il Riformista

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr