πολιτισμός (ο) 1. αυτό που δεν υπάρχει, «δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατό να υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν ότι η επιβολή των νόμων στην Ελλάδα είναι πολιτισμός», 2. χουλιγκανική συμπεριφορά, «από τον Βόλο μέχρι το Βερολίνο οι Ελληνες δίδασκαν πολιτισμό όλο το Σαββατοκύριακο».

Ποιος έχασε την ντροπή

Οπως μπορεί κάποιοι άνθρωποι με θλιβερή ερωτική ζωή να καμαρώνουν για ερωτικές επιτυχίες που δεν έχουν, έτσι μπορεί και κάποιοι πληθυσμοί που πολιτισμικά υστερούν να επαίρονται για τον πολιτισμό τους. Στην προσπάθειά τους αυτή μπορεί να επιστρατεύσουν ένδοξους αλλά μακρινούς προγόνους, των οποίων ο πολιτισμός έλαμψε, και να τους ταυτίζουν με τους απολίτιστους εαυτούς τους. Το κακό και για τους κατά φαντασίαν εραστές και για τους κατά φαντασίαν πολιτισμένους είναι ότι τα ψέματά τους κάνουν μπαμ από μακριά. Αρκεί, ας πούμε, να ρίξει κανείς μια ματιά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος όχι μόνο διεξήχθη χωρίς θεατές αλλά σημαδεύτηκε και από την (χάρη στην Αστυνομία μόνο φραστική) επίθεση στη Γαλλίδα διαιτητή του αγώνα από συμπολίτες που νόμιζαν ότι ο Αρης αδικήθηκε. Κι αν κρετίνοι που πλακώνονται για τις ομάδες τους (όπως έκαναν οι χουλιγκάνοι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο Βερολίνο) υπάρχουν παντού στον κόσμο, πουθενά (στον πολιτισμένο κόσμο τουλάχιστον) οι διαιτητές δεν φεύγουν με αστυνομική συνοδεία από το γήπεδο. Η είδηση της επίθεσης στη Γαλλίδα έγινε θέμα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας και στους Γάλλους ότι η Ελλάδα και ο πολιτισμός εξακολουθούν να ζουν χώρια.

Ταιριάζει

Προφανώς ο Στέφανος με τα κολλητά ρούχα δεν κάνει για πολιτικός και πολύ περισσότερο για πολιτικός με θέση ευθύνης, αλλά βλέποντας το βιντεάκι στο οποίο εναγωνίως ψάχνει για φτηνή φέτα, βεβαιώθηκα ότι θα ήταν τέλειος για μια ενότητα με ρεπορτάζ αγοράς κάποιας κουτσομπολίστικης εκπομπής.

Κάθε εμφάνιση μας χαρίζει άφθονο γέλιο

Με χαρά βλέπω ότι ο Αρης ο Σπηλιωτόπουλος δεν πτοείται από τα γέλια που προκαλεί σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση και συνεχίζει ακάθεκτος να αποδέχεται κάθε σχετική πρόταση. Και ευτυχώς, γιατί διαφορετικά πώς θα ακούγαμε τη φράση «ακόμα και στον πυρήνα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης υπάρχουν οι εξτρεμιστές και οι μη εξτρεμιστές»;

Αναμνήσεις

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν τον κόσμο από τις δικές τους εμπειρίες. Γι’ αυτό και ο Γιάνης «Παγόνι» Βαρουφάκης είπε ότι σήμερα η κατάσταση της χώρας είναι σαφώς χειρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν 10 χρόνια. Ο άνθρωπος πριν 10 χρόνια ήταν υπουργός εν αναμονή, ενώ τώρα έχει καταντήσει ένας διασκεδαστής του Διαδικτύου.