Στο επίκεντρο της πρόσφατης συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βερολίνο βρέθηκαν η ενίσχυση της ασφάλειας, η οικονομική και ενεργειακή αυτονομία, ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και η επανένωση της Κύπρου. Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά».

Οι ηγέτες που συμμετείχαν επανέλαβαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα της ομάδας να προωθήσει μια ατζέντα που εστιάζει στην ενδυνάμωση της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ηγετικής εμπορικής δύναμης, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος συμπληρωματικού προς το ΝΑΤΟ, καθώς και την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Προκλήσεις και δράσεις για το 2025

Το ΕΛΚ τόνισε πως το 2025 είναι έτος κρίσιμων αποφάσεων και δράσεων. Στο κείμενο θέσεων υπογραμμίζεται η ανάγκη για ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της Ευρώπης, προώθηση «καθαρών» βιομηχανικών πρακτικών για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και στήριξη της γεωργίας και της αλιείας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, με ενίσχυση της FRONTEX, δημιουργία κέντρων επιστροφών εκτός Ε.Ε. και συνεργασία με χώρες της Μεσογείου.

Ενίσχυση της ασφάλειας και αντιμετώπιση υβριδικών απειλών

Οι ηγέτες του ΕΛΚ περιέγραψαν την ασφάλεια ως κορυφαία προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δέχεται επίθεση μέσω πολεμικών εγκλημάτων, τρομοκρατικών επιθέσεων, υβριδικών επιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, το ΕΛΚ προτείνει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη λήψη μέτρων προστασίας κρίσιμων υποδομών.

Υποστήριξη για την επανένωση της Κύπρου

Το ΕΛΚ δεσμεύτηκε για την επανένωση της Κύπρου, καταδικάζοντας τη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και στηρίζοντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων βάσει των αρχών της Ε.Ε. και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρέτισε τη συγκεκριμένη δέσμευση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων ενεργειών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η σύνοδος έκλεισε με την υπόσχεση των ηγετών να προωθήσουν τολμηρές πολιτικές που θα διασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό, ασφαλές και ενωμένο ευρωπαϊκό μέλλον.