Σε αύξηση της παραγωγής του ελαιόλαδου και μείωση κατά 40% της τιμής του αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα. Η περασμένη χρονιά έπληξε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή του ελαιόλαδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, με τις παρατεταμένες ξηρασίες και τις πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων. Αυτό οδήγησε σε μικρή συγκομιδή αλλά και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, η τιμή είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έως και 9,5 ευρώ το κιλό για τους παραγωγούς.

Κατά συνέπεια, η τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα 15 ευρώ το κιλό, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε άλλου είδους λάδια κατά 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλη Γιαννούλη, σημειώνεται σημαντική διόρθωση προς τα κάτω στην τιμή του παραγωγού, η οποία φτάνει στα 5 ευρώ το κιλό. Επίσης προσθέτει ότι από το καλοκαίρι και έπειτα σημειώνεται μικρή μείωση της τιμής στο ελαιόλαδο ενώ η παραγωγή του έχει αυξηθεί κατά 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα δεύτερη σε παραγωγή στην Ε.Ε.

Κατά την περασμένη χρονιά η Ελλάδα είδε την παραγωγή της να μειώνεται στους 120-130 χιλιάδες τόνους. Φέτος η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει στους 250 χιλιάδες τόνους, ωστόσο θα υπάρχουν ποιοτικές διαφορές στη γεύση, λόγω της ξηρασίας και της ανομβρίας.

Σχεδόν διπλάσια θα είναι και η ισπανική παραγωγή να προβλέπεται να ανέλθει στους 1,5 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, ενώ στη Πορτογαλία η οποία πέρυσι συγκόμισε 100 χιλιάδες τόνους, φέτος αναμένει παραγωγή 180 χιλιάδων τόνων. Αντίθετα η Ιταλία προβλέπεται να συγκομίσει περί τους 230 χιλιάδες τόνους εφέτος, όσους και πέρυσι, κυρίως λόγω της ξηρασίας και των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν εφέτος στη χώρα.

Έτσι, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η χώρα μας προβλέπεται να είναι η δεύτερη χώρα ως προς τον όγκο παραγωγής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από χώρες εκτός Ε.Ε. η Τουρκία πάει για ιστορικό ρεκόρ 450 χιλιάδων τόνων ενώ και η Τυνησία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της μεταξύ 300-330 χιλιάδων τόνων από μια περσινή συγκομιδή 150-170 χιλιάδων τόνων.

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται ότι η τιμή του ελαιολάδου είναι υψηλή ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου κάνει λόγο για «εμμονή με την τιμή στο ράφι» επισημαίνοντας ότι «για να υπάρχει λάδι στο ράφι κάποιος πρέπει να το παράγει».

Και εξηγεί «είδαμε πριν από 3-4 χρόνια όταν η τιμή του ελαιολάδου ήταν σε ιστορικά υψηλά, ότι πολλοί ήταν οι παραγωγοί που είδαν ότι η καλλιέργεια ήταν ασύμφορη και επέλεξαν να εγκαταλείψουν το λάδι» τονίζοντας «Δεν γίνεται να θέλουμε να πληρώνουμε το λάδι όσο πληρώνουμε έναν καφέ».

«Θέλουμε να έχουμε φθηνό τρόφιμο και αυτό δεν γίνεται εύκολα, γιατί για να γίνει θα χρειαστεί να δουλέψει κάποιος χωρίς να αμειφθεί ικανοποιητικά» κατέληξε.